RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Відомий журналіст пояснив, що чекає окупований Донбас після відставки Суркова

Відставка помічника президента РФ Владислава Суркова, який відповідає в тому числі за український напрямок російської зовнішньої політики і, за деякими даними, курирування "ДНР-ЛНР", а також вважається "сірим кардиналом" Кремля, може істотно вплинути на ситуацію на Донбасі.

Про це у своїй колонці на "Еспресо" пише журналіст Віталій Портников.

"Сурков ще не пішов у відставку, а в медіа вже обговорюють кандидатуру його можливого наступника. І показово, що перше прізвище, яке з'явилося в списку претендентів - Михайло Бабич, представник президента Росії в Приволзькому федеральному окрузі", - зазначив він.

Портников нагадав, що свого часу саме Бабич розглядався Кремлем в якості можливого наступника Михайла Зурабова на посаді посла Росії в Україні, але тоді Київ не погодився з таким призначенням.

"Якщо він (Бабич, - ред.) зараз з'явиться на Донбасі, це буде означати перетворення "народних республік" у військові організації в чистому вигляді. Кремлю вже більше не буде цікавим "народ Донбасу" і перевибори з американцями - який з Бабича парламентер! А ось наглядач - відмінний. Тим більше за бойовиками. Бабич буде стежити, щоб багато не крали, диверсії проводили за погодженням з Кремлем, без самодіяльності. І були готові виконати будь-який наказ російських господарів. Політика, в яку так любив грати на Донбасі Сурков, остаточно уступить місце позиційній війні", - підкреслив він.

У той же час Портников уточнив, що іншою буде ситуація в разі призначення відповідальним за Донбас віце-прем'єра Дмитра Козака. У цьому випадку головною метою куратора стане мінімізація витрат на Донбас. Президента РФ Володимира Путіна не буде в ситуації з Козаком цікавити війна. Він вимагатиме утримання окупованої території з найменшими витратами. Однак, на думку журналіста, користі від цього буде не дуже багато.

"Але найголовніше, звичайно, це не те, яким буде характер окупації. А то, що окупація окупацією залишиться, - хоч би якого гауляйтера Путін не обрав для Донбасу", - підсумував журналіст.

Читайте також матеріал "Апострофа": Кремль і ватажки ДНР-ЛНР готуються до страшного сценарію на Донбасі.