RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Звільнення Донбасу: в Україні детально описали, як це повинно відбуватися

Звільнення Донбасу має розпочатися з відправки на окуповану територію оціночної місії ООН, яка визначить контингент і чисельність миротворців.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко.

"Наше завдання в тому, щоб вирішити це (ситуацію на Донбасі, - ред.) мирним шляхом. Яким чином це можна зробити? Керуючись Мінськими домовленостями і майбутньою резолюцією Ради безпеки ООН. Очевидно, її прийняттю повинна передувати оціночна місія ООН. Умовно кажучи, 100-200 фахівців протягом місяця повинні моніторити ситуацію на тимчасово окупованій території", - зазначив він.

За словами Левченка, вони повинні визначити необхідну кількість миротворців, умови і вартість їх розміщення.

"І вже тоді найголовніше питання і дискусія в Радбезі - прийняття резолюції РБ ООН. Ми усвідомлюємо, що російська сторона, можливо, буде не погоджуватися з деякими речами. Тому всі будемо апелювати до того, що виняткове завдання цієї місії - реалізація Мінських домовленостей, під якими стоїть підпис російської сторони", - підкреслив радник міністра.

Левченко додав, що хорватський досвід говорить, що в зони конфлікту потрібно відправляти професійних людей. Вони також не повинні бути учасниками бойових дій, щоб запобігти емоційному реагуванню.

"Що відзначали хорватські фахівці? Вони очікували, що будуть певні тертя. І вони були, але всім попередньо говорили, що вони повинні психологічно налаштуватися і що їх головне завдання - забезпечувати порядок на території, а не давати політичні оцінки. Повністю були заборонені дискусії в поліцейських ділянка..."- сказав він.

Радник міністра підсумував, що все це треба буде обумовлювати заздалегідь.

"Якщо ухвалять резолюцію в нашому випадку, то там мова про те, що завдання транзитної адміністрації - передати владу в руки уряду України, тому елементи співпраці повинні вітатися", - заявив Левченко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є реальний сценарій повернення Донбасу - дипломат про кілька кроків і умов.