RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Трамп може запропонувати Путіну важливу річ: що це означає для України

Президент США Дональд Трамп може запропонувати главі Кремля Володимиру Путіну важливу річ - зміну загальної парадигми, в якій розглядають Російську Федерацію.

Про це "Апострофу" розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

За його словами, це стане легітимацією Путіна.

"Трамп не командує американськими ЗМІ і, зрозуміло, не може, як Путін, простим клацанням пальців розвернути всю риторику в США на 180 градусів. Але в межах своїх можливостей - а вони, як ми бачимо, є, всупереч поширеній думці, що американський президент скутий тут і там - змінити риторику він може", - сказав журналіст.

Радзіховський уточнив, що політична легітимація не веде автоматично до скасування санкцій, але веде до набагато більш важливої речі - перегляду психологічної установки американських компаній, фондів і так далі. Так, на сьогоднішній день ніякі санкції не забороняють американським фондам інвестувати в масу російських компаній і галузей. Заважають загальна невпевненість і негативна установка. І їх можна міняти, тому що вони в значній мірі залежать від загальної політичної установки.

"Більше того, якщо Трамп спробує змінити загальну парадигму, в якій розглядають Росію, то, можна не сумніватися, що за цим піде набагато більш конкретна реакція Європи. Європейці і європейські компанії дуже хочуть налагоджувати відносини з Росією - це загальновідомий факт. Їх стримують не тільки формальні санкції, а й той загальний клімат недовіри і негативного ставлення. Якщо це почне змінюватися з Америки, то європейці до цього з задоволенням приєднаються. З двох причин. Перша - вони самі хочуть. Друга - вони, природно, не хочуть політичного альянсу Путін-Трамп проти Європи", - підкреслив публіцист.

Він додав, що установка європейців може почати змінюватися, але це теж не означає формального скасування санкцій, хоча європейцям скасувати обмежувальні заходи набагато легше, ніж Трампу, тому що вони їх продовжують раз на півроку.

"Для цього від Путіна потрібно всього-то нічого: якісь мінімальні зрушення по Донбасу, навіть символічні, після яких європейські політики і лобісти зможуть сказати: "Щось зрушилося. Росія йде назустріч, давайте і ми підемо, хоч частково скасуємо санкції!". Повне або часткове скасування - це вже не так важливо. Якщо зміниться психологічна установка, європейський бізнес прийде в Росію. А що ще Путіну від них треба?" - сказав Радзіховський.

Він підкреслив, що економічно для Путіна важливе скасування санкцій.

"Психологічно - остаточна легітимація, тому що ні в якій ізоляції він ніколи не перебував, а зараз і поготів: щомісяця зустрічається то з Макроном (президентом Франції Еммануелем Макроном, - ред.), то з Меркель (канцлером Німеччини Ангелою Меркель, - ред.), а тепер ось з Трампом. Дружби і обіймів не буде, але повернення до рівня відносин, який був до українських подій, цілком можливе - це були досить напружені відносини", - підсумував журналіст.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Трампа є "товар" для Путіна: чим це закінчиться для України.