RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Зустріч Трампа з Путіним: названо головні питання

Під час зустрічі в Гельсінкі лідер США Дональд Трамп і президент РФ Володимир Путін ймовірно обговорять питання енергетичного ринку, "Північного потоку-2", України, Сирії і санкцій.

Про це "Апострофу" розповів експерт програми міжнародної та внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.

"Енергетичний ринок - інтерес обох країн, це досить високі, але передбачувані ціни на вуглеводні. Наприклад, бомбардування Сирії американськими силами приводили до дуже важливої і корисної речі - це зростання цін на нафту, причому стрибкоподібне. Тут обидві держави більш-менш погодяться", - вважає експерт.

Що стосується "Північного потоку-2", тут США зацікавлені в уповільненні реалізації проекту. Тишкевич звертає увагу, що Трамп критикує проект, але не робить категоричних заяву з приводу цієї труби.

"Це інтерес США і тут вже Росія більше зацікавлена", - пояснює експерт.

Також Тишкевич вказує на зацікавленість Росії вийти переможцем із ситуації з Україною. За його словами, РФ влаштує компроміс по Донбасу, який дозволить впливати на українську політику і залишити за собою окупований Крим.

Що стосується Сирії, то тут Росія зацікавлена в посиленні своїх позицій в регіоні, в той час як США хочуть піти з конфлікту переможцями, залишивши за собою права впливу на регіон через Саудівську Аравію, ОАЕ та Ізраїль.

"Також не будемо скидати з рахунків питання санкцій. Якщо вести мову по санкціям за втручання в американські вибори і кібератаки, то обидві сторони не зацікавлені, щоб зняти це питання з порядку денного. Для Трампа - це іміджеві втрати сьогодні, тому що це все пов'язано з ним.

Якщо говорити про санкції з українського, іранського і корейського питань, тут є певний інтерес Росії", - резюмував Тишкевич.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Зустріч Трампа і Путіна: три сценарії для України.