RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кремль може запустити в Україні новий сепаратистський проект: опубліковано карту і деталі

Росія може запустити в Україні новий сепаратистський проект з метою відновити так звану Таврійську губернію.

Про це йдеться в матеріалі InformNapalm.

Реалізація проекту по реінкарнації Таврійської губернії дозволила б Кремлю вирішити проблему водопостачання окупованого Криму, так як води Північно-Кримського каналу течуть цими землями.

Також наголошується, що спочатку проект так званої "Новоросії" припускав входження до складу освіти 8 "народних республік" в межах відповідних областей півдня і сходу України.

Одним з інструментів російської пропаганди можуть стати старі етнографічні карти, на яких присутня так звана "помилка Ріттіха".

Фрагмент "етнографічної карти Європейської Росії" Олександра Ріттіха де показано переважання росіян (світліший колір) над українцями в Північній Таврії

На багатьох старих етнографічних картах можна побачити, що материкові повіти Таврійської губернії заселені переважно росіянами (великоросами), а не українцями (малоросами). А вже на картах радянського часу ці території показано як етнічно українські. Пропагандисти можуть скористатися цим і зайнятися виправленням наслідків "злочину" більшовиків.

Першоджерелом всіх карт з російською Північної Таврією є "Етнографічна карта Європейської Росії", складена російським етнографом і картографом Олександром Ріттіхом в 1875 році. Однак при складанні карти він помилився, так як в статистичних матеріалах було відзначено переважання українців (малоросів) на цій території. Про цю помилку етнографа раніше неодноразово писали.

На думку волонтерів, етнографічні аргументи можуть грати тільки мобілізуючу роль. Для дестабілізації ситуації на півдні України Кремль може використовувати соціально-економічні проблеми, етно-конфесійну строкатість регіону, а також диверсії на об'єктах критичної інфраструктури.

Як повідомляв "Апостроф", раніше нардеп Дмитро Тимчук розповів про ймовірні плани Росії щодо захоплення Херсонської області.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика