RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Конфлікт Угорщини з Україною: на Заході вказали на дивний момент

Після того, як глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт більше не буде блокувати засідання комісії Україна-НАТО, дивні листи від МЗС Угорщини отримали генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг і посли країн-членів альянсу, в яких Будапешт стверджував, що ніяких домовленостей з Україною не досягнуто.

Про мотиви Будапешта в зв'язку з цим в інтерв'ю "Апострофу" розповів словацький політолог, фахівець з країн Центральної та Східної Європи Балаш Ярабік.

"Зверніть увагу: після того як Україна і Угорщина домовилися, яким чином вирішити ситуацію, тобто дві країни пішли на компроміс, в НАТО прийшов цей дійсно незрозумілий лист з Будапешта. Київ може вважати, що Будапешт порушив угоду. Однак узгоджені умови з'явилися в спільній заяві ЄС і України, пункт 6. Ці умови нікуди не зникнуть: відкласти реалізацію статті закону про мови освіти до 2023 року і звільнити приватні школи від необхідності її виконувати. Коли Україна виконає ці умови, вето Угорщини, думаю, зникне. Але без виконання хоча б однієї з цих умов навряд чи можна очікувати припинення вето. Мені здається, що Україна образилася, тому що сторони домовилися в Ужгороді, а потім Угорщина відправила листа до НАТО, що "Україна – це держава, яка не відбулася". Не питайте, навіщо Угорщина це зробила. Я вважаю, що це була тактична помилка Будапешта. Парламент повинен був проголосувати за зміни ще в червні. Думаю, зараз Україна не буде з цим поспішати", - сказав він.

За словами експерта, листи не потрібно було відправляти, але його все-таки відправили.

"Такий лист просто не треба було відправляти, але хтось його відправив. Хтось ухвалив таке рішення. Чи була це помилка або провокація – не знаю. Сіярто вважає, що "сильна" риторика – найкращий метод. Я так не вважаю. Якщо Угорщина хоче показати силу, просто не треба кричати. Думаю, для цього і вето було достатньо. Не потрібно було ще говорити в інтерв'ю про якусь війну між Україною та Угорщиною. Але Сіярто – своєрідна людина", - уточнив Ярабік.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Російськомовні зрозуміли, що програли в Україні – західний політолог.