RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Порошенко змінив керівника управління СБУ в Києві та області: що про нього відомо

Президент України Петро Порошенко призначив начальником Головного управління Служби безпеки (СБУ) в Києві і Київській області Олега Валендюка.

Про це йдеться на сайті глави держави.

"Призначити Валендюка Олега Сергійовича начальником Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області", - сказано в указі президента №226/2018.

Як відомо, Олег Валендюк народився у Вінниці. Він випускник Вінницького політехнічного інституту, факультету автоматики та комп'ютерних систем управління.

У 2000 році закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого. Кадровий прокурор з 20-ти річним стажем, державний радник юстиції 3-го класу, що відповідає званню генерал-майора. Йому 44 роки.

Пройшов усі щаблі прокурорської роботи від обласної прокуратури до виконуючого обов'язки прокурора міста Києва. Останнім місцем роботи Олега Валендюка за інформацією окремих ЗМІ (офіційно непідтвердженою) була Служби зовнішньої розвідки України.

Крім того, відомо, що в прокурорському кейсі Олега Валендюка дві гучних виграних справи - представництво інтересів держави в судовому процесі у справі про повернення в державну власність металургійного комбінату "Криворіжсталь", проданого структурам Рената Ахметова, і Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ), контрольованого Віктором Пінчуком.

Також за його безпосередньої участі під час роботи в Генеральній прокуратурі України Києву було повернуто понад тисячу гектарів землі, незаконно виведених зі столичної власності мером Леонідом Черновецьким.

З проблемних моментів біографії Олега Валендюка - люстраційне питання. На думку низки журналістів, Олег Валендюк підпадав під дію закону "Про очищення влади". Однак окружний адміністративний суд Києва не знайшов підстав для застосування до Валендюка заборон, передбачених люстраційним законом. Це ж рішення було підтверджене і постановою Вищого адміністративного суду України.

Експерти відзначають головну особливість новопризначеного керівника столичної СБУ - його рівновіддаленість і не інтегрованість ні в одну з провладних чи олігархічних груп впливу. На думку фахівців, ця обставина на даній посаді є безумовним плюсом, що дозволить йому виконувати свої обов'язки не в традиційній ситуації зв'язаних рук і закритих очей.

Відома блогер Олена Яхно висловлювалася з приводу Олега Валендюка, заявивши, що він - професіонал дуже високого рівня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, чому Порошенко звільнив важливу людину в своїй Адміністрації.