RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

​В Україні назвали привід, через який Путін може почати масштабне вторгнення

Президент Російської Федерації Володимир Путін може скористуватися військовим інцидентом в Азовському морі, щоб розпочати масштабне вторгнення в Україну.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив експерт з питань Криму, головний редактор порталу BlackSeaNews, голова наглядової ради фонду "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко.

"Головний економічний сенс цієї блокади (затримання суден в Азовському морі, - ред.) вирішується не під час затримання в морі, а коли судно з вантажем на 3-5 днів потрапляє на якірну стоянку перед Керченською протокою. В середньому воно коштує на вході одну добу, потім ще 3-4 доби - на виході, отже, втрачає 5-6 днів. Ці цифри показують, що росіяни все більше обертають той ключик, який виявився в їх руках після окупації Криму і захоплення контролю над Керченською протокою", - розповідає Кименко.

Затримання, за словами експерта, мають також демонстраційний ефект: вони розраховані на деморалізацію як наших військових, так і місцевого населення, а також на доведення до істерики екіпажів суден і їх власників.

"Уявіть, що вас добу тримають на вході в Азовське море, а ви при цьому бачите, що інші судна безперешкодно спрямовуються в російські порти? Врахуйте, що ви не просто стоїте собі - до вас на борт піднімаються ФСБшники, оглядають судно, каюти, вантаж, пишуть протоколи та інше. Потім така ж процедура чекає вас в море, і в кінці кінців ви цілодобово стоїте перед виходом. "Воно мені треба?" - скаже капітан або судновласник", - переконаний Клименко.

За словами експерта, це може використовуватися для провокування військового інциденту (casus belli), приводу для оголошення війни.

"Уявімо собі, що відбулися зіткнення з українськими прикордонниками або ще кимось. Але це не означає, що Україна повинна спокійно за всім цим спостерігати", - заявив він.

Експерт також нагадав, що Друга світова війна починалася за схожим сценарієм.

"Знаєте, класика casus belli - це початок, інцидент в Гляйвіце: німців одягнули у форму польської армії, а потім вони напали на радіостанцію в німецькому містечку Гляйвіц. Це і стало формальним приводом для вторгнення в Польщу. Якщо росіяни захочуть створити casus belli - вони це зроблять. Але ще більш деморалізуючий ефект має той факт, що органи влади не роблять того, що вони повинні були б робити в цій ситуації", - підсумував Клименко.

Читайте також в статті "Апострофа" про те, що Путін тренується в Азовському морі, але основні події РФ проти України почнуться в іншому місці.