RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Чергова партія росіян проситься у списки на обмін: з’явилися їхні фото та імена

Вже 11 громадян РФ, засуджених за важкі злочини проти суверенітету України, звернулися до свого президента Володимира Путіна з проханням повернути їх назад в Росію в обмін на українських політв‘язнів.

Як повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, в тому числі – за тероризм.

"Тому коли Кремль називає Олега Сенцова "терористом" за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих ФСБ і Кремлем воювати в Україну", – зазначила вона.

Геращенко зазначила, що над звільненням українських політв’язнів наразі працюють також омбудсмен Людмила Денисова, МЗС, СБУ, питання перебуває на постійному контролі президента.

"Ми направимо на представників РФ в ТКГ (Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі – Апостроф) інформацію про заяви злочинців і терористів - громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв‘язнів. Нагадую, поки що немає відповіді з боку РФ на ініціативу передати їм 36 диверсантів, шпигунів, терористів, злодіїв. Немає відповіді і на ініціативу зустрічі омбудвумен в Мінську 21-22 серпня", – повідомила політик.

Водночас, уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова оприлюднила на своїй сторінці у Facebook фотографії росіян під час написання відповідних заяв.

Вона уточнила, що заяви були написані Гаджиєвим Русланом Джупалаєвичем, Кімаковським Ігором Володимировичем (ДУ "Бахмутська установа виконання покарань (№6)") та Мефедовим Євгеном Ігоровичем (ДУ "Миколаївський слідчий ізолятор").

Ці та інші заяви будуть відправлені до МЗС, щоб вони доставили їх дипломатичною поштою до Адміністрації Президента РФ.

Учора такі заяви написали громадяни Російської Федерації Вячеслав Висоцький (ГУ "Черкаська виправна колонія № 62"), Валерій Іванов та Олександр Валехидіс (ГУ "Дрогобицька виправна колонія "40"), Владислав Гречин (ГУ "Одеська установа виконання покарань №21"), Віктор Агєєв (ГУ "Роменська виправна колонія №56").

Ще раніше таку заяву подав громадянин РФ Олексій Седіков, який відбуває покарання за тероризм в Бучанській колонії. Також український омбудсмен отримала заяви від Олександра Саттарова, Фаруха Камалова (Лук’янівське СІЗО) та сьогодні – від Павла Черних (Маріупольський слідчий ізолятор).

Як повідомляв "Апостроф", в Комісії з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ на прохання матері українського політв'язня Олега Сенцова про помилування сина відповіли, що прохання про помилування має бути написано особисто Сенцовим.