RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Непродовження договору про дружбу з РФ: Порошенко розповів, як Україні вийти з ситуації

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією не розривається, а припиняє свою дію в зв'язку з його непродовження.

Про це повідомив президент Петро Порошенко під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради в Адміністрації президента передає "Українська правда".

"Підкреслюю, що він (договір, - Ред.) не розривається, оскільки це складна і довга процедура, а він припиняє свою дію у зв'язку з непродовженням", - сказав Порошенко.

За словами президента, прийняття відповідного рішення є виключно компетенцією президента України.

"Я планую найближчим часом з цього приводу після внесення пропозицій міністерством закордонних справ провести засідання РНБО і в строк до 30 вересня направити за своїм підписом повідомлення РФ про непродовження дії зазначеної угоди", - зазначив президент.

Порошенко додав, що це рішення не вимагає голосування в парламенті.

"Але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультації для того, щоб врахувати позицію, думку парламенту і РНБО", - зазначив президент.

Нагадаємо, згідно із законодавством, договір укладається строком на десять років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з Високих Договірних Сторін не заявить іншій Високій Договірній Стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Тобто, якщо до 1 жовтня цього року Україна не оголосить про розрив 1 квітня 2019 го договір отримає ще десять років "життя".

Як повідомляв "Апостроф", віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що угода про дружбу між Україною і Росією не будуть розривати, її просто не стануть продовжувати.