RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Блокада Азовського моря: військовий експерт пояснив, як Росія влаштувала Україні підставу

Блокуючи Азовське море Росія де-юре нічого не порушує, оскільки на морі відсутній кордоні з Україною.

Про це розповів "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук.

"За ідеєю ми повинні були передбачити ситуацію, оскільки Азовське море, завдяки угодам 2003 року, є внутрішнім морем відразу двох держав - України та Росії. Росія де-юре нічого не порушує - кордону ж немає. І вона каже: "Ми діємо в своєму внутрішньому морі, в чому проблема?"- пояснив Тимчук.

Він зазначив, що в ситуації, що склалася в України є два виходи: звернення до суду або нарощування сили флоту.

При цьому він відзначає, що обидва варіанти потрібно було реалізувати "не вчора, а позавчора".

"Звернення до судових інстанцій, хоча б щодо визначення кордону в Азовському морі. В угоді 2003 року передбачено, що ця межа повинна бути встановлена в двосторонньому порядку. Росія ж весь цей час блокувала спроби України цю межу якось зобразити. Але ми бачимо, як працюють міжнародні суди. Для того, щоб отримати якісь рішення, необхідно дуже багато часу, і ще більше - щоб щось реалізувати", - зазначив він.

Кажучи про різке збільшення потужності українських ВМС, він зазначив, що це "знову-таки, крім часу, ще й дуже великі гроші, яких в України на сьогодні немає".

"Я не сумніваюся в тому, що при розгляді бюджету на 2019 рік це питання буде враховано, і на ті ж ВМС будуть виділені додаткові кошти. Але ці гроші ще потрібно звідкись взяти. Я впевнений, тут буде потужний бій з Кабміном, а зокрема - з Мінфіном, який у нас гроші на оборону дає зі скрипом. Зрозуміло, у них купа інших проблем, але, боюся, в Мінфіні не розуміють, що якщо ми не вирішимо питання з обороноздатністю, то завтра можна буде взагалі ніякі питання не вирішувати", - резюмував нардеп.

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофу": В України є два варіанти проти Росії в Азовському морі – Дмитро Тимчук.