RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Українці завжди незадоволені: стало відомо, чому третього Майдану не буде

Початок "третього майдану" через підвищення цін на газ або інші економічні чинники малоймовірне, в той же час, він може статися, якщо влада спробує повернутися до орієнтації на Росію в зовнішній політиці.

Про це "Апострофу" розповів радянський дисидент Йосип Зісельс.

"Є невдоволення, але воно є завжди. Українці так влаштовані, що вони завжди незадоволені своєю владою, і слава богу! Ми не повинні любити свою владу. Ми повинні з нею взаємодіяти доти, поки вона прислухається до голосу громадянського суспільства, з одного боку, прислухається до голосу наших союзників на Заході, і відштовхується від східного напрямку. До тих пір, поки влада хоч якось дотримується цього, Майдану не буде. Він буде, коли хтось, якщо знайдуться такі "сміливці", тому що це самогубство, і спробує знову повернути нас до Росії, - їх змете", - зазначає Зісельс.

Крім того, за його словами, підвищення цін на газ - це необхідність, на яку інші країни колишнього комуністичного табору пішли вже давно.

"Підвищення ціни на газ на 23% не може викликати поворот історії. Воно може змусити уряд піти на поступки, можливо, зробити не 23%, а 18%. Але якщо згадати, то на початку 90-х років Прибалтійські країни та Польща відразу підняли ціни до світових, і це була просто катастрофа для людей похилого віку та пенсіонерів. Тому що пенсії не могли відреагувати так швидко, і ресурсів не було, це був шок. А ми розтягнули це на тридцять років. Це треба робити. Я розумію, що люди незадоволені: зарплати низькі, пенсії низькі, платити нічим, але економічні закони до цього нас підштовхують. Усі ми хочемо бути частиною цивілізованого світу, ми повинні діяти відповідно до цих правил", - підкреслює Зісельс.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю Йосипа Зісельса "Апострофу": У Росії закінчилися "легітимні способи" втягнути Україну в імперію.