RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

Всі новини

​Як Рада призначала нових міністрів: джерела розкрили подробиці

Одним із головних питань, за які народні депутати успішно проголосували з 22 на 23 листопада - призначення нових міністрів фінансів і у справах ветеранів.

Про це повідомляє "Апостроф".

У 2018 році Верховна Рада встановила новий рекорд: почавши засідання в четвер, 22 листопада, і завершивши його лише о 6 ранку наступного дня. У цей пакет голосувань також увійшли кадрові питання.

До призначення Оксани Маркарової главою Мінфіну і народного депутата від БПП Ірини Фриз "ветеранським" міністром додалося звільнення міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового. З останнього сесія і почала.

Парламент 257 голосами відправив у відставку Кутового, який її домагався ще з кінця травня 2017 року. Тоді міністр стверджував, що хоче повернутися в бізнес. Однак джерела "Апострофа" стверджують: у ставленика партії Віталія Кличка УДАР Кутового, який, втім, лояльний і Адміністрації президента, не склалися стосунки з рядом гравців в сфері АПК. Зокрема, його відхід пов'язували з боротьбою за "Укрспирт", а також з конфліктом з його першим заступником Максимом Мартинюком, ставлеником прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Розбіжності виникли з приводу земельної реформи. З чуток, Кутовий виступав проти повноцінної продажу землі, виступаючи за продаж прав на оренду. А Мартинюк, навпаки, лобіював ринок землі, правда, із забороною на продаж іноземцям. Як би там не було, але після фактичного самоусунення Кутового прем'єр через Мартинюка контролює міністерство і його відомство з підприємствами.

За версією джерела в "аграрному" комітеті, Кутовий, залишаючись в підвішеному становищі, був головним болем УДАРу. "Тарас надміру перебував у відпустці за свій рахунок, порушуючи трудове законодавство. І це давало привід тиснути на нього і УДАРу. Тому група Кличко хотіла його відставки, але питання свідомо не ставили до порядку денного. А тут така можливість - голосування за Фриз та Маркарова. УДАР захотів розмін і отримав", - пояснило джерело "Апострофу" на правах анонімності. "І в день голосування за бюджет і два призначення голоси за відставку Кутового точно б знайшлися", - додає джерело, близьке до керівництва президентської політсили. Також, як стало відомо "Апостроф", за день до початку бюджетного виборів до Верховної Ради особисто приїжджав мер Києва Віталій Кличко.

Якщо ж говорити про інших призначеннях, то Маркарова називають людиною, що входить в орбіту Гройсмана. Що ж стосується призначення колишнього прес-секретаря Петра Порошенка Фриз главою міністерства з питань ветеранів, то найскладніше було переконати проголосувати за неї представників "Народного фронту", однак за інформацією "Апострофа", домовитися вдалося, віддавши "фронтовикам" пост першого заступника міністра.

Подальша здатність домовлятися в стані "фронтовиків" пояснюється і тим, що була закрита позиція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який закликав своїх соратників підтримати бюджет тільки в разі, якщо будуть виділені гроші на вертольоти для Нацполіціі, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Мова, за словами джерел "Апострофа" в "Народному фронті", йде про досить кругленьку суму на наступний рік.

Більш детально про добовому засіданні Верховної Ради і про результати голосування читайте в матеріалі "Апострофа": Бюджет в пакеті: як в Раді всю ніч боролися за грошові знаки.