RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Україна пропонує Росії обмін полонених моряків: з'явилася заява Кремля

Україна запропонувала Росії обміняти полонених українських моряків на російських ув'язнених.

Про це повідомляє в ефірі телеканалу "Прямий" розповів представник України з питань безпеки в Тристоронній контактній групі Євген Марчук.

Таку пропозицію внесли українську владу в середу, 5 грудня, під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську.

"Українська сторона сьогодні внесла пропозицію, але письмово ці пропозиції у вигляді формалізованого документа Україна внесла кілька днів тому. І ми вважаємо, сьогодні ми це підкреслили, що майже 90 осіб можуть зустрічати Новий рік в своїх сім'ях. Це 23 громадянина Росії, які знаходяться в українських місцях позбавлення волі", - заявив Марчук.

Також він зазначив, що Україна готова обміняти їх на 23 українців, які перебувають в кремлівських в'язницях.

"Тобто 23 на 23. Ми запропонували, підготовлено і вважаємо б протилежна сторона погодилася, то ще 66 на 19. Тобто ми передаємо 66, а отримуємо наших 19 осіб. Україна гарантує, що ці пропозиції до 27 числа можуть бути повністю підготовлені. І з 27 числа може початися процедура обміну ", - підкреслив представник України з питань безпеки.

Однак, за його словами російська сторона такі пропозиції не сприймає.

За даними росЗМІ, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія напевно розгляне конкретні пропозиції щодо обміну українських моряків, затриманих в Керченській протоці, але чи буде відповідь, невідомо.

"Мені невідомо про такі умови. Якщо надійдуть якісь конкретні пропозиції, напевно вони будуть розглядатися. Але чи означає це, що на них буде дана відповідь, я зараз вам сказати не можу, я не знаю", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання журналістів, за яких обставин Москва може видати українських моряків з урахуванням заяви генпрокурора України Юрія Луценка, що Київ готовий запропонувати нібито 300 чоловік для обміну.

Як повідомляв "Апостроф", за інформацією експертів, Україна зможе говорити про повернення захоплених Росією моряків, тільки якщо отримає достатню підтримку країн Заходу.