RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Томос для України: в мережі чітко пояснили, що "не так" зі статусом глави єдиної церкви

Отримання автокефалії церквою і зведення її в ранг патріархату - різні процеси, тому отримання українською церквою статусу митрополії є нормальним на даному етапі.

Про це в коментарі до посту екс-голови Митної служби України Анатолія Макаренка на Facebook розповів Олександр Присяжний.

За його словами, в православ'ї автокефальні церкви бувають трьох видів: патріархати, митрополії і архієпископії, однак при цьому вони всі рівні і незалежні.

"Статус митрополії мають польська і чеська церкви. Статус архієпископії - у древньої кіпрської церкви, положення якої підтверджено ще на четвертому Вселенському соборі. Грецька і албанська церкви також мають статус архієпископії, але їх предстоятелі рівні іншим предстоятелів, навіть тим, які мають статус патріархів" , - пише Присяжний.

Він також зазначає, що за останні 200 років Вселенський патріархат нікому не давав автокефалію відразу з патріаршим статусом.

"Не слід змішувати надання автокефалії і отримання патріаршого статусу. Наприклад, в томосі румунської і болгарської церков чітко сказано, що їх голова є митрополитом. А зараз вони патріархи. Отримання автокефалії і зведення в ранг патріархату - це різні процеси, які рідко збігаються в часі. Те, що Україна отримає зараз статус митрополії, - цілком нормальна справа", - пояснює Присяжний.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві проходить Об'єднавчий собор українських православних церков.