RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Названо несподіване ім'я Кingmaker'а виборів президента в Україні

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на виборах в 2019 році буде виконувати роль kingmaker'а - впливової особи, що визначає вибір кандидатів на політичні посади.

Про це "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

За його словами, протягом всієї історії незалежної України такими особами були виключно олігархи. Так могло б бути і на виборах 2019 року, проте величезну політичну вагу і статус kingmaker'а отримав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Справа в тому, що настільки самостійного (з усіма застереженнями) міністра внутрішніх справ в Україні ще не було. Ні Порошенко, ні Гройсман, ні навіть інші крім нього власники акцій НФ не мають на Арсена Борисовича особливого впливу. Він не є "грантоїдом" афільованим з держдепом, а також може спокійно дозволити собі виступати "яструбом" у відносинах з РФ. Більш того, починаючи з 2014 року він зміг зосередити в своїх руках величезний вплив", - пояснив він.

Петренко підкреслив, що по-перше, Аваков очолив дійсно потужне відомство дозволяє йому впливати на ситуацію в країні і бути цікавим всім іншим гравцям.

"По-друге, він зміг організувати групу впливу в парламенті, до якої увійшли не тільки представники Народного фронту, а й депутати з інших фракцій, груп і позафракційні депутати.

По-третє, він посилив вплив на праворадикальні і парамілітарні організації.

По-четверте, Арсен Борисович зміг налагодити діалог з нашими західними партнерами (в першу чергу з ЄС і США), проявивши відкритість в реформуванні ввіреного йому відомства.

По-п'яте, після відставки Арсенія Яценюка саме Аваков став практично єдиним центром стримування монополізації влади з боку Петра Порошенка. Це сприяло входженню в орбіту Авакова значного числа незадоволених політикою чинного гаранта, що знову ж таки розширило зону його впливу", - розповів експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Невідома сторона Авакова: як глава МВС вплине на вибори.