RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Невідома сторона Авакова: як глава МВД вплине на вибори

Петренко розповів про kingmaker Авакова

Петренко розповів про kingmaker Авакова Фото: GettyImages

Поки всі зосереджені на кандидатах у президенти, їх форумах, програмних заявах, технологіях заманювання виборців, чорному піарі проти основних конкурентів, підтримці з боку того чи іншого олігарха, поза увагою громадськості залишаються інші, не менш цікаві гравці, позиція яких може стати вирішальною у нинішніх президентських перегонах. Якщо раніше такими "акторами" у нас вважалися виключно олігархи, які так чи інакше досягали певного консенсусу (або хоча б компромісу) щодо головного претендента на президентську посаду, то сьогодні ситуація виглядає дещо інакше. Своєрідний "Чарівний жезл", що дає можливість зберегтися при владі і навіть розширити свій вплив, сьогодні перебуває у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. З чим це пов'язано - "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

В англійській мові існує таке поняття як kingmaker - впливова особа, яка визначає вибір кандидатів на політичні посади. Практично протягом всієї історії незалежної України такими особами були виключно олігархи. Саме вони, маючи необхідні ресурси, спільно або окремо, створюючи союзи та укладаючи угоди, досягаючи компромісу чи навіть консенсусу, приводили на вищі державні посади "потрібних людей". Так могло б бути і на виборах 2019 року, якби не одна обставина. Відразу необхідно зробити застереження, що применшувати вплив олігархів аж ніяк не варто, і їх слово далеко не останнє в нинішніх політичних перегонах, але обставини в Україні нині складаються досить унікальним чином. Величезну політичну вагу і статус kingmaker отримав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Річ у тім, що настільки самостійного (з усіма застереженнями) міністра внутрішніх справ в Україні ще не було. Ні Порошенко, ні Гройсман, ні навіть інші крім нього власники акцій НФ не мають на Арсена Борисовича особливого впливу. Він не є "грантоїдом" афільованим з держдепом, а також може спокійно дозволити собі виступати "яструбом" у відносинах з РФ. Більш того, починаючи з 2014 року він зміг зосередити в своїх руках величезний вплив:

По-перше, він очолив дійсно потужне відомство (в систему якого входять: національна поліція, державна прикордонна служба, держслужба надзвичайних ситуацій, державна міграційна служба, національна гвардія), що дозволяє йому впливати на ситуацію в країні і бути цікавим всім іншим гравцям.

Фото: УНІАН

По-друге, він зміг організувати групу впливу в парламенті, до якої увійшли не тільки представники Народного фронту, а й депутати з інших фракцій, груп і позафракційні депутати.

По-третє, він посилив вплив на праворадикальні і парамілітарні організації.

По-четверте, Арсен Борисович зміг налагодити діалог з нашими західними партнерами (в першу чергу з ЄС і США), проявивши відкритість в реформуванні ввіреного йому відомства. Безумовно, результати реформування певною мірою є дискусійними і ще далеко до імплементації всіх поставлених цілей, але з усіх правоохоронних органів МВС в цьому плані якісно відрізняється, адже в Генеральній прокуратурі і СБУ реформи навіть не починалися.

Читайте: Конституцію перетворили в матрац, який прогинається під кожним президентом - Геннадій Друзенко

Підтвердженням статусу Авакова може бути його чергова поїздка до Вашингтону, яка відбудеться в середині лютого, зокрема, його участь в круглому столі "Варіанти для Донбасу", де він буде одним з головних спікерів нарівні зі спеціальним представником Держдепу в Україні Куртом Волкером. Швидше за все, круглий стіл - це лише верхівка айсбергу, і список зустрічей буде досить довгим. Зокрема, питання виборів, боротьба з фальсифікаціями і порушеннями будуть центральними темами. Також у Вашингтоні хочуть почути бачення Аваковим розвитку ситуації в Україні. Слід зазначити, що це не перший візит міністра МВС до США, попередній відбувся ще в квітні 2018 року і включав зустрічі з представниками держдепу і ФБР.

По-п'яте, після відставки Арсенія Яценюка саме Аваков став практично єдиним центром стримування монополізації влади з боку Петра Порошенка. Це сприяло входженню в орбіту Авакова значного числа незадоволених політикою чинного гаранта, що знову ж таки розширило зону його впливу.

Сьогодні відомство Авакова дуже активне в питанні захисту виборів від порушень і фальсифікацій. МВС навіть спільно з ЦВК і Громадянською мережею "ОПОРА" створило систему оперативного реагування на порушення виборчого законодавства. Від початку виборчої кампанії поліція вже зареєструвала 708 відповідних заяв, і ця цифра з кожним днем збільшується. Станом на 6 лютого національна поліція розслідує 15 кримінальних справ за повідомленнями про порушення виборчого законодавства.

Фото: УНІАН

Більш того, в МВС показали жовту картку так званим "магам" - мобільним агітаційним групам БПП, які проводять так званий "соціологічний проект". Суть якого зводиться до опитування населення щодо вступу до НАТО, попутно "маги" цікавляться за кого люди збираються голосувати, агітують за Порошенка, а з поступливими громадянами підписують "анкету однодумця" і "особисте зобов'язання", збираючи при цьому особисті дані громадян (паспортні дані, ІПН, номера телефонів і т.д.)

За інформацією деяких ЗМІ та журналістів-розслідувачів (наприклад, Олександра Дубинського), для тих, хто підписує, пропонується відповідна винагорода, яка оформляється як плата за участь в соціологічному опитуванні. Передбачається також стимулювання громадян, які беруть на себе зобов'язання прослідкувати за голосуванням певної кількості громадян (так звані "десятники" й "сотники").

Так ось, в МВС зазначили, що оплата кандидатами роботи агітаторів і членів виборчих комісій є порушенням закону, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що закон про вибори президента не передбачає, що кандидати мають право платити спостерігачам і агітаторам під час виборчої кампанії. Спроба здійснити такі платежі буде розцінюватися і кваліфікуватися правоохоронцями за статтею 160 КК "Підкуп виборців". Варченко нагадав, що відповідно до закону, оплата праці членів комісій фінансується з бюджету. Він також вказав, що стаття 64 закону про вибори президента забороняє будь-які виплати за агітаційну роботу. Спроби укласти масові договори - десятками тисяч, будуть розцінені поліцією як порушення виборчого законодавства по 160 статті.

Все це - явні сигнали від Авакова і адресатом їх є діючий гарант. Не секрет, що відносини Порошенко і Авакова складно назвати дружніми. Саме через принципову позицію останнього не відбулося велике об'єднання НФ і БПП і відповідно спільне висунення єдиного кандидата від великого провладного "Левіафана". Звичайно, НФ не поставив свого кандидата на противагу Порошенку, але особливо легше нинішньому президенту від цього не стало. Соціологічні рейтинги не дуже втішні для нього. Фактично він навіть ризикує не потрапити до другого туру.

Для перелому ситуації якраз і потрібен адмінресурс і "соціологічний проект", але розбитися ця надія може якраз об Арсена Авакова, якому просто потрібно виконати свою роботу і мінімізувати ризики фальсифікації і підкупу виборців. Більш цікавою ситуація стає якщо враховувати, що Арсен Борисович досить близький як до Юлії Тимошенко, так і до Володимира Зеленського. Для нього другий тур з цими кандидатами є ситуацією "win-win". А якщо врахувати, що в другому турі, відповідно до соцопитувань, Порошенко програє майже всім кандидатам, крім Олега Ляшка та Юрія Бойка, будь-який результат президентських перегонів обіцяє нинішньому главі МВС "золоту акцію", адже багато в чому саме в його руках сьогодні знаходиться ключ до перемоги.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України