RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В Україні чітко пояснили, чому Росія з такою легкістю захопила Крим

Легкість, з якою Росії вдалося анексувати Крим, можна пояснити тим, що влада України за часи незалежності не зробила нічого для інтеграції півострова.

Про це "Апострофу" розповів історик Георгій Касьянов.

За його словами, через бездіяльність влади не відбулося ні культурної, ні політичної, ні економічної інтеграції Криму, оскільки його розглядали виключно як територію, де можна "дерибанити" власність.

"По-перше, і юридичний, і політичний статус Криму був зовсім антиконституційний. Україна - це унітарна держава, а тут - автономна республіка. Але це був результат певного політичного компромісу початку 90-х років, потім відбитий у Конституції. Ось уже тут була червоточина. І друге те, що майже всі правлячі еліти України за весь час існування незалежної України практично нічого реального не зробили для того, щоб Крим став українським культурно або ментально і так далі. Крим розглядався просто як територія, де можна дерибанити власність, де можна контролювати потоки і отримувати якісь дивіденди", - говорить Касьянов.

Крім того, навіть відносини з кримськими татарами до окупації були досить складними.

"Дуже дратівливим фактором в Криму були кримські татари, які намагалися обстоювати свої права різними способами - і легітимними, і нелегітимними. І у центральної влади були з кримськими татарами, скажімо так, складні відносини аж до анексії", - зазначає історик.

Детальніше про повернення Криму читайте в матеріалі "Апострофа": Смерть Путіна стане катастрофою для України: в чому небезпека.