RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Скандальний телеканал влаштував фокус з візитом Азарова до Києва

Скандальний телеканал "Наш" викрили в навмисній фальсифікації шляхом демонстрування інтерв'ю екс-прем'єра Миколи Азарова нібито з київської телестудії.

Як пояснили в прес-службі каналу, політик-втікач у четвер, 21 березня "знаходився" в Києві, в студії телеканалу "за допомогою системи доповненої реальності і трекінгу для впровадження віртуального об'єкта в реальну студію". Відео ефіру з Азаровим опубліковано на YouTube.

"Насправді, 1) відповіді Азарова або були записані на тлі хромакей з фоном київської студії в Москві і вже потім ці кадри були накладені у вигляді перебивок, 2) відповіді Азаров давав лише звукові, а відео-кадр був "підкладений", - написав в Facebook журналіст Олексій Мацука.

За його словами, в студії, крім віртуального Азарова і журналіста, знаходилися глядачі, які сиділи на трибунах і жваво реагували на шоу.

"При цьому ні ведучий, ні хтось інший під час показу ні словом не обмовилися, що екс-прем'єра насправді в приміщенні немає і ні ведучий, ні глядачі реально не бачили Азарова і, мабуть, не чули його відповіді. Тобто, ймовірно, глядачі і ведучий бачили статиста - не Азарова. А телеглядачі на екранах бачили напис: "Микола Азаров в студії нашого каналу", - зазначив журналіст.

Мацука підкреслив, що це є яскравим прикладом deepfake на українському ТБ: глядачі не знали що відбувається, думаючи, що Азаров уже в Києві, сам канал навмисне приховав інформацію, порушивши тим самим всі мислісие стандарти і кодекси.

"Ця ситуація відкриває перед нами масу питань - а чи дійсно це був Азаров, а не ілюзія і чи дійсно це його виступ, а не перекладені в нейросеть його попередні цитати і тепер оформлені з новим змістом? Чи не вдається вказаний телеканал до фальсифікації інших персонажів і історій? Які цілі цього "інтерв'ю", якщо Азарова спокійно можна було б записати в Москві? Є бажання створити іншу реальність в якій Азаров і Янукович не покинули Україну?"- написав він.

Журналіст наголосив, що тепер на ток-шоу і в новинах може бути "намальований" будь-візуал на тлі "зеленки", а значить і впроваджений у суспільну свідомість будь-неіснуючий сенс.

"Це дуже небезпечна тенденція - на наших очах формується фундаментальна база для маніпуляцій і перекручувань", - підсумував Мацука.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на українському телеканалі помітили "двійника" одіозної пропагандистки Кремля.