RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Коштував мільярди: Кравчук розповів, як Україну змусили забрати Крим

Перший президент України Леонід Кравчук розповів, як свого часу Україну змусили забрати Крим до складу своєї території і озвучив свій прогноз по поверненню півострова.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Він може сам повернутись. У 1953 році я був студентом, вступив до Київського національного університету. Народився я в Рівненській області. У нас маленька річка, не бачив ніколи моря. І тут мені кажуть, що є можливість поїхати в Одесу на Чорне море. Група таких людей, які не бачили моря, сіли на потяг і поїхали. Приїхали, дивимось, а так трапилось, що все море було просто завалене медузами. Там буває часто в Чорному морі на Одещині. Ми прийшли, стали, дивимось, люди там також ходять і кажуть: "Що ви дивитесь?" Ми кажемо: "Ми студенти". Нам кажуть: "Якщо ви хочете побачити море, то їдьте в Севастополь". Ми легкі на підйом, сіли і поїхали. Приїхали в Севастополь, і я побачив страшну картину - магазини порожні, люди плачуть, ходять опухлі – їх заїдають москити. Вони кажуть: "Ми не знаємо, що тут робити, в Криму". Це ті, які приїхали з Орловської, Тамбовської та інших областей, які ніколи не займались, скажімо, виноградом, вони не знають, що це таке, і кажуть: "Ми просимо повернути нас". І писали вони весь час Микиті Сергійовичу Хрущову. Я це особисто бачив, будучи студентом. А тепер переселяємось уже в 1954 рік. Хрущов їде в Крим, відповідаючи на ці запити людей. Вони його зустрічають криками "Забери нас звідси", він нічого не може вдіяти з ними і вже не в Москву їде, а до Києва. Приїжджає в Київ, заходить до першого секретаря ЦК Компартії України і каже: "Ви маєте забрати Крим, Росія не може з ним впоратися". На цьому я закінчу, тому що кажуть, що нам подарували Крим. Ні - нас примусили взяти Крим, і країні він коштував всі ці роки сто десять мільярдів доларів", - розповів він.

Політик упевнений, що настане момент, коли Росія знову не зможе впоратися з Кримом і він врешті-решт повернеться до складу України.

"Я це говорю для того, що Крим вони забрали тоді, раніше, а впоратися з ним не могли. Так і зараз: у мене точно є сигнали, що в Криму не настільки проста ситуація. Води немає. Вони хочуть зробити Крим військовою базою. адже Крим - це не високе виробництво, а більш витратна територія - і може наступити знову такий час, що Крим не зможе жити без України. Я в це вірю", - каже політик.

Кравчук впевнений, що запорукою повернення Криму є проведення "правильної політики".

"Якщо ми будемо проводити правильну політику, якщо ми будемо у себе проводити реформи і Україна почне жити нормально, як живуть люди в Європі - без корупції, без бідності такого шаленого масштабу, без війни і так далі, то, я переконаний, що ті люди, які з нами спілкуються, будуть бачити, що Україна - це краще місце, ніж будь-яке інше, і я в це вірю. Коли це настане, мені сказати важко. Я думаю, що ніхто цього не скаже, але досвід саме такого підходу я вам назвав", - додав він.

Детальніше про те, як припинити війну і повернути Крим, читайте в матеріалі "Апострофа": У Зеленського є два шляхи для повернення миру на Донбас - Леонід Кравчук.