RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Зеленський домовився з нардепами про дострокові вибори в Раду: названо дату

Президент України Володимир Зеленський і лідери фракцій Верховної ради провели переговори, результатом яких стало проведення дострокових парламентських виборів 21 липня.

Відповідне відео з брифінгу Зеленського опубліковано в YouTube.

Указ президента, про вибори в Раду, швидше за все, буде завтра, 22 травня. "Консультації пройшли. Орієнтовно вибори на 21 липня. Але ми повинні змінити виборче законодавство", - розповів нардеп Олег Ляшко.

Крім того, він зазначив, що Зеленський направить голові парламенту лист для проведення позачергового засідання ВР для зміни виборчого законодавства.

Згідно Конституції рішення про дострокове припинення повноважень Верховної ради приймається президентом після консультацій з головою Верховної ради, його заступниками та головами депутатських фракцій.

У той же час перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко зазначила, що дострокові вибори можуть бути призначені на дату 21 або 28 липня.

"Наскільки ми розуміємо новий президент планує випустити указ (про розпуск Верховної ради - ред.) не сьогодні, а найближчими днями для того, щоб дотриматись цього терміну, щоб вибори відбулись у неділю за 60 днів. Це буде або 21 липня, або 28 липня", - заявила Геращенко.

Зеленським було озвучено ряд важливих пропозицій щодо виборів до парламенту. Зокрема, це скасування мажоритарки і зниження прохідного бар'єру до 3%. Представник президента заявив, що з публікацією указу про дострокові вибори доведеться потягнути пару днів, щоб депутати встигли проголосувати за закони і підписати їх.

На зустрічі були присутні голова Верховної ради Андрій Парубій, віце-спікери Ірина Геращенко та Оксана Сироїд. Крім того у зустрічі брали участь Артур Герасимов, голова фракції партії "Блок Петра Порошенка"; Максим Бурбак, голова фракції партії "Народний фронт"; Вадим Новинський, голова фракції партії "Опозиційний блок"; Олег Березюк, голова фракції партії "Самопоміч"; Олег Ляшко, голова фракції Радикальної партії; Юлія Тимошенко, голова фракції партії "ВО "Батьківщина"; Ярослав Москаленко, голова депутатської групи "Воля народу"; Віталій Хомутиннік, співголова депутатської групи "Партія "Відродження". Також на зустрічі була присутня голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Детальніше про те, до чого призведе рішення Володимира Зеленського розпустити Раду, читайте в матеріалі "Апострофа": Розпуск Верховної Ради: перезапуск старої системи або нова криза в Україні.