RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Донбас вже не потрібен: чому куратор бойовиків втратив свій пост в Кремлі

Звільнення помічника президента Росії по "невизнаних республіках" Владислава Суркова може бути пов'язано із загальним провалом політики Кремля на окупованих територіях Донбасу.

Про це в матеріалі для видання "Собеседник" пише російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Політична Росія охоплена некволими чутками: ось-ось можуть звільнити помічника президента країни, легендарного Владислава Суркова. А чому/навіщо? А нібито тому і для того, що сурковська концепція управління проектом ОРДЛО (Окремі Райони Донецької і Луганської Областей), вони ж самопроголошені ДНР/ЛНР, не відповідає своєрідності поточного моменту в розумінні президента Володимира Путіна", - зазначає Бєлковський.

За його словами, Сурков по відношенню до Донбасу дотримувався доктрини довгострокового замороженого конфлікту придністровського зразка.

"Де-юре ДНР/ЛНР є територія України, Москва ніколи не стверджувала і не стверджує протилежне. Де-факто - ОРДЛО підконтрольні, в основному, Росії, але частково - місцевим силовим угрупованням, що діють в сіро-чорній зоні. Але тут все вийшло не так гладко. Відразу виникли тертя з силовиками (ФСБ РФ, Г (Р) У Генштабу ВС РФ), у яких є на ОРДЛО, як на Каннському кінофестивалі, особливий погляд. Сюди ж - і великий темний бізнес, асоційований з екс-касиром сім'ї Віктора Ф. Януковича Сергієм Курченком і теж на силовиків дуже зав'язанний. Цим-то пан Сурков теж не дуже потрібен", - пише політолог.

Перемога на виборах Володимира Зеленського, вважає Бєлковський, також вплинула на зміну політики Кремля. У Росії прийшли до розуміння, що довгостроковий конфлікт на Донбасі їм не потрібен.

"І високий Кремль раптом усвідомив: ні, нескінченний заморожений Донбас не потрібен. Вся ця матова діра смертельно набридла. Правда, поки немає концепції, і при будь-якому розкладі Кремлю необхідно зберегти обличчя. Може, без Владислава це вийде простіше?", - резюмує експерт .

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", замість нинішнього куратора "невизнаних республік" Владислава Суркова за цей напрямок в Кремлі буде відповідати колишній посол Росії в Білорусі Михайло Бабич.