RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Рада прийняла новий виборчий кодекс: які зміни чекають українців

У четвер, 11 липня, Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс, за яким буде змінено систему обрання народних депутатів.

Про це повідомляє канал 24.

Так, за новий Виборчий кодекс проголосували 230 народних депутатів, проти виступили 8, ще 9 утрималися, а 44 взагалі не голосували. Уточнюється, що Кодекс повинен вступити в чинності 1 грудня 2023 року.

Так, згідно з оновленим кодексом, тепер українці голосуватимуть не тільки за назву партії, а й за конкретного кандидата в ній. У той же час найближчий парламент 21 липня українці будуть обирати ще за старим варіантом.

Одним з моментів нового Виборчого кодексу можна назвати той факт, що прохідний бар'єр знизиться з 5 до 4%, тому більше партій зможуть потрапити в парламент. Також зміни торкнуться і виду самого бюлетеня - графи буде тільки дві - "Номер партії, за яку віддаєте свій голос" та "Номер кандидата в народні депутати з партійного списку".

Детальніше про новий проект Виборчого кодексу і майбутні вибори в Україні читайте в інтерв'ю "Апострофа" з нардепом Олександром Черненком: П'ять головних кандидатів у президенти сьогодні в рівних умовах, головне в рейтингах - інше.