RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вранці зустрічаємо: почався обмін полоненими між Україною і Росією, перші подробиці

У ніч на п'ятницю, 30 серпня, почався довгоочікуваний обмін полоненими між Україною і Росією.

Про це на своїй сторінці в Twitter повідомив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов

"Сьогодні буде обмін полоненими. Тримаємо кулаки! - feeling happy", - написав він, уточнивши в Facebook, що обмін відбудеться вночі.

У свою чергу, Telegram-канал "Шаурма Зеленського" повідомив, що процедура обміну вже почалася.

Видання "Вести" з посиланням на свої джерела повідомляє, що активізація обміну почалася 29 серпня у другій половині дня. 35 українців, які утримуються на території Росії, повернуться додому вже протягом 1-2 днів.

Близько 01:30 Telegram-канал Baza повідомив, що невпізнаний борт, дані якого приховані від сервісу "Флайт Радар", приземлився в підмосковному аеропорту Остафьєво о 01:05.

До цього чутки про можливий обмін полоненими прокоментувала двоюрідна сестра засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан.

У той же час "Комерсант" з посиланням на свої джерела повідомив, що українців, засуджених у Росії, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян, засуджених в Україні.

"Українців помилують, якщо від них надійдуть звернення на ім'я Путіна. При цьому кілька людей, у тому числі режисер Олег Сенцов, відмовилися писати прохання про помилування - це потягне за собою визнання провини. Якщо Сенцов не передумає, то його можуть відправити в Україну відбувати покарання, призначене російським судом", - йдеться в матеріалі.

Уточнюється, що українців, які перебувають під слідством у Росії, можуть вислати на батьківщину, щоб там продовжили розслідувати їхні справи. Так, до Києва можуть передати кримінальну справу 24 моряків, затриманих у Керченській протоці. Адвокати моряків це не коментують, побоюючись зірвати переговори.

Напередодні стало відомо, що українського журналіста Романа Сущенка, який перебуває в полоні у Росії, перевезли в московське СІЗО "Лефортово".

Раніше російські журналісти повідомили, що в СІЗО "Лефортово" для підготовки обміну полоненими між Україною і Росією були переведені п'ять українських політв'язнів: Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух та Роман Сущенко.

Також планується, що будуть передані українські моряки, взяті в полон ФСБ РФ восени 2018 року в Керченській протоці.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що в Генеральній прокуратурі України анонсували обмін полонених за формулою "35" на "35".