RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Зеленський і Баканов прокоментували обмін Цемаха

Президент України Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов розповіли, що через питання звільнення Володимира Цемаха, який виступає одним зі свідків у справі збитого над Донбасом літака рейсу МН17, міг зірватися обмін полоненими між Україною і РФ.

Про це повідомляє інформагентство "Інтерфакс-Україна".

За словами лідера держави, Цемаха допитували, і не тільки перед обміном.

"Я не буду називати прізвища європейських лідерів, з якими ми проговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, що від нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін", - сказав Зеленський.

Також, як пише "Інтерфакс-Україна", Баканов зазначив, що рішення про звільнення Цемаха було виваженим.

"Рішення не було спонтанним, а добре виваженим з боку президента, оскільки відсутність Цемаха в списку на обмін автоматично передбачала припинення переговорів з Росією. До речі, як і відсутність прямого авіакоридору з Москви", - підкреслив глава СБУ.

Він теж розповів, що Цемаха допитали.

"Матеріали долучені до справи. Іншу інформацію я не маю права розголошувати. Можу тільки погодитися з думкою експертів, що вимога Москви включити Цемаха в свої списки є черговим підтвердженням причетності РФ до краху МН17. Можу запевнити, що ми докладемо надзусилля, щоб винні були покарані... Підкреслюю, що Україна як держава, по-перше, демонструє всьому світу, що рятує своїх громадян за прикладом найсильніших демократій світу - США та Ізраїлю. Згадайте, як в подібних ситуаціях діє держава Ізраїль. У 2006 році за звільнення капрала Гілада Шаліта Ізраїль, не вагаючись, віддав 1035 бойовиків. Адже життя громадянина безцінне".

Як повідомляв "Апостроф", в Службі безпеки України відреагували на інформацію про загибель кіборга Олександра Колодяжного під час спецоперації із захоплення екс-начальника ППО так званої ДНР Володимира Цемаха.