RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Скандальна розмова Зеленського і Трампа: опубліковано повний текст стенограми

У середу, 25 вересня, в США оприлюднили стенограму скандальної розмови американського лідера Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського.

"Апостроф" публікує переклад розмови.

Привітання, обмін люб'язностями

Трамп: Вітаю з чудовою перемогою. Ми всі спостерігали з США, і ви показали чудову роботу. Ви піднялися з кінця, не маючи великих шансів, і здобули перемогу з легкістю. Це фантастичне досягнення. Вітаю!

Трамп: Це дуже хороша ідея. Думаю, ваша країна дуже щаслива через це.

Зеленський: Так. По правді кажучи, ми намагаємося важко працювати, тому що хочемо розчистити болото в нашій країні. Ми привели з собою багато нових людей, не старих політиків, типових політиків. Тому що ми хотіли отримати новий формат, новий тип уряду. Ви прекрасний учитель для нас в цьому.

Трамп: Що ж, дуже приємно, що ви так говорите. Повинен сказати, ми багато робимо для України. Ми доклали чимало зусиль і часу, набагато більше, ніж європейські країни. Вони повинні допомагати вам більше, ніж вони це роблять. Німеччина майже нічого не зробила для вас. Вони лише говорять. Думаю, це те, про що ви повинні насправді їх запитати. Коли я розмовляв з Ангелою Меркель (канцлером Німеччини, - "Апостроф"), вона говорила про Україну. Але вона нічого не робить. Багато європейських країн поводяться так само. Думаю, це щось, на що вам варто звернути увагу. Але США дуже добре поводилися з Україною. Я б не сказав, що це завжди взаємно, тому що відбуваються нехороші речі. Але США дуже добре ставляться до України.

Зеленський: Ви абсолютно маєте рацію. На всі 100%. І я можу вам сказати наступне. Я розмовляв з Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Я також зустрічався і розмовляв з Макроном (президентом Франції Еммануелем Макроном, - "Апостроф"). Я сказав їм, що вони не роблять те, що варто було б, в питанні санкцій. Вони не виконують санкції. Вони не працюють для України так, як повинні були б. Виявляється, якщо подумати логічно, Європейський союз повинен бути нашим найбільшим партнером. Але технічно США значно більший партнер, ніж ЄС. І я дуже вдячний вам за це, тому що США роблять багато для України. Значно більше, ніж Євросоюз, особливо коли вони говорять про санкції проти Російської Федерації. Я б також хотів подякувати вам за велику підтримку в сфері оборони. Ми готові перевести співпрацю на наступний крок. Зокрема, ми майже готові купити більше Javelin у США для оборонних цілей.

Трамп: Я б хотів попросити вас про послугу. Тому що наша країна багато пережила. І Україна багато знає про це. Я б хотів, щоб ви з'ясували, що сталося в цій ситуації в Україні, про яку говорять в Crowdstrike (американська компанія, яка займається кібербезпекою, - "Апостроф")... Думаю, у вас є хтось серед заможних людей... Сервер, вони кажуть, що він в Україні. Багато речей відбулося, ціла ситуація. Думаю, ви оточуєте себе частиною тих самих людей. Я б хотів, щоб генпрокурор подзвонив вам або комусь із ваших людей і розібрався в усьому. Як ви бачили вчора, весь цей нонсенс закінчився дуже поганою роботою людини на ім'я Роберт Мюллер (колишній спецпрокурор США Роберт Мюллер, - "Апостроф"), некомпетентною роботою. Але кажуть, що все почалося в Україні. Те, що в ваших силах, дуже важливо, щоб ви зробили все можливе.

Зеленський: Так, для мене це важливо, як і те, що ви сказали раніше. Для мене як президента це дуже важливо. І ми відкриті для подальшої співпраці. Ми готові відкрити нову сторінку співпраці у відносинах між США і Україною. Саме тому я недавно відкликав посла з США. Його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений посол, який буде важко працювати, щоб переконатися, що наші країни зближуються. Я б також хотів і сподіваюся на те, що він буде користуватися вашою довірою і впевненістю, щоб ми могли ще глибше співпрацювати. Я особисто вам скажу, що один з моїх помічників розмовляв з паном Джуліані (адвокат президента США Рудольф Джуліані, - "Апостроф") недавно. І ми сподіваємося, що пан Джуліані зможе приїхати в Україну і провести зустріч, коли він буде тут. Я лише хотів вас ще раз запевнити, що в нашому оточенні у вас тільки друзі. Я подбаю про те, щоб оточити себе кращими і найбільш досвідченими людьми. Я також хотів сказати вам, що ми друзі. Ми чудові друзі і ви, пане президенте, маєте друзів у нашій країні. Тому ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми. До того ж до того розслідування, я гарантую, що як президент України всі розслідування будуть проведені відкрито і прозоро. У цьому я вас можу запевнити.

Трамп: Добре, тому що я чув, що у вас був прокурор, який добре працював, але його звільнили. І це насправді несправедливо. Багато людей говорять про це. Що дуже хороший прокурор був звільнений, і що деякі дуже погані люди причетні до цього. Джуліані дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, хорошим мером, і я б хотів, щоб він вам подзвонив. Я попрошу його і генпрокурора зателефонувати вам. Руді добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви змогли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол з США, жінка, була поганою новиною. І люди, з якими вона мала справи в Україні, були поганою новиною. Я просто хочу, щоб ви знали це. Ще одне. Багато розмов стосуються сина Байдена (колишній віце-президент США Джо Байден, - "Апостроф") і того, що Байден зупинив розслідування. Тому багато хто хоче з'ясувати це. Було б чудово, якби ви і генпрокурор зробили все, що можна. Байден хвалився, що він зупинив розслідування. Тому якби ви могли поглянути на це... Для мене це звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів сказати вам про прокурора. Перш за все, я розумію і поінформований про ситуацію. Оскільки ми отримали абсолютну більшість у нашому парламенті, наступний генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, моїм кандидатом, який буде схвалений парламентом і почне роботу у вересні. Він або вона погляне на цю ситуацію, особливо щодо компанії, яку ви згадували в цьому питанні. Питання розслідування справи - це насправді питання забезпечення відновлення чесності. Тому ми подбаємо про це і будемо працювати над розслідуванням справи. Перед усім, я б хотів попросити вас, якщо ви маєте будь-яку корисну інформацію, яку можете надати нам, це було б дуже корисно для розслідування. Щоб ми здійснили правосуддя в нашій країні. Щодо посла США в Україні, наскільки я пам'ятаю, її прізвище було Йованович. Чудово, що ви першим сказали мені, що вона поганий посол. Тому що я згоден з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і стала на його бік. Вона б не прийняла мене як нового президента.

Трамп: Що ж, їй доведеться пройти певні речі. Я попрошу Джуліані зателефонувати вам. Також це зробить генпрокурор Барр (генеральний прокурор США Вільям Барр, - "Апостроф"). І ми доберемося до суті. Я впевнений, ви її з'ясуйте. Я чув, що до прокурора ставилися дуже погано. І він був чесним прокурором. Тому бажаю вам успіху у всьому. Віщую, що ваша економіка буде ставати все краще. У вас багато активів. Це чудова країна. У мене багато українських друзів. Вони дивовижні люди.

Зеленський: Хочу вам сказати, у мене теж є кілька українських друзів, які живуть у США. Насправді попередній раз, коли я був в Америці, я зупинявся в Нью-Йорку недалеко від Централ-Парку. І я зупинявся в Trump Tower. Я поговорю з ними і сподіваюся побачити їх знову в майбутньому. Я також хочу подякувати вам за запрошення відвідати США, включаючи Вашингтон. З іншого боку, я хочу запевнити вас, що ми дуже серйозно ставимося до справи і будемо працювати над розслідуванням. З приводу економіки, у наших країн великий потенціал. І одне з питань, що дуже важливе для України, - це енергетична незалежність. Думаю, ми можемо бути успішними і співпрацювати з США в сфері енергетичної незалежності. Ми вже співпрацюємо. Ми купуємо американську нафту. Але я покладаю надії на майбутню зустріч. У нас буде більше часу обговорити ці можливості і краще познайомитися. Я б хотів вам подякувати за вашу підтримку.

Трамп: Чудово. Що ж, спасибі і я ціную це. Я скажу Руді і генпрокурору Барру зателефонувати. Дякуємо! Якщо захочете приїхати в Білий дім, не соромтеся дзвонити. Назвіть нам дату - і ми все влаштуємо. З нетерпінням чекаю зустрічі з вами.

Зеленський: Дякую! Я з радістю приїду і зустрінуся з вами особисто, щоб познайомитися краще. З нетерпінням чекаю нашої зустрічі. А також хочу запросити вас в Україну в прекрасне місто Київ. У нас прекрасна країна, яка з радістю вас прийме. З іншого боку, думаю, першого вересня ми обидва будемо в Польщі і можемо зустрітися там. Після цього було б чудовою ідеєю, щоб ви приїхали в Україну. Можна взяти мій літак і відправитися в Україну або ж помандрувати на вашому літаку, який, очевидно, кращий, ніж мій.

Трамп: Добре, ми можемо розглянути це. З нетерпінням чекаю вас у Вашингтоні і ймовірно в Польщі, тому що, думаю, ми прибудемо туди в один час.

Зеленський: Дякую вам, пане президенте!

Трамп: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви зробили. Весь світ дивився.

Зеленський: Дякую, пане президенте! До побачення!

Раніше "Апостроф" опублікував матеріал про скандал у політичних колах США, пов'язаний з президентом України Володимиром Зеленським: "Імпічмент для Трампа: наскільки це серйозно і при чому тут Зеленський".