RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Імпічмент для Трампа: наскільки це серйозно і до чого тут Зеленський

Чим Трамп розлютив Конгрес США і як його можуть зняти з посади

Чим Трамп розлютив Конгрес США і як його можуть зняти з посади Фото: Getty Images

У США в ніч на 25 вересня запустили процедуру імпічменту президенту Дональду Трампу. Подія не те що з категорії "вау", оскільки слово "імпічмент" демократи сказали, напевно, в той самий день, коли дізналися, що Трамп все-таки переміг Гілларі Клінтон.

І якщо спочатку надія була на докази змови Трампа з Москвою для перемоги на виборах (тролів знайшли, вплив довели, але змова і причетність Трампа - недоказові), то допомога прилетіла дуже навіть раптово - з України. А підіграв демократам ні хто інший, як сам Трамп.

"Апостроф" розповідає, що таке імпічмент і що такого накоїв Трамп в Україні, що його хочуть прибрати в США.

Коротко про законодавчий орган

Конгрес США складається з двох палат: Палата представників (нижня, 435 місць) і Сенат (верхня, 100 місць).

У Палаті представників домінують демократи, які мають там 235 голосів проти 198 у республіканців.

У Сенаті ж не все так очевидно. У демократів там 45 голосів проти 53 - у республіканців.

Імпічмент це...

Відповідно до американської Конституції імпічмент передбачає процедуру відсторонення вищих посадових осіб від посади у зв'язку з порушенням присяги, за державну зраду, хабарництво та інші тяжкі злочини. І мова йде не тільки про президентів.

Ініціатором імпічменту може виступити конгресмен чи комітет Палати представників, представивши достатні докази провини топ-чиновника.

Спочатку питання імпічменту вивчає юридичний комітет Палати представників. Якщо там вважатимуть докази вагомими, комітет передає свої висновки на голосування в Палату представників. Тут висновки комітету повинні отримати мінімум 226 голосів. У демократів тут більшість, але, за чутками, не всі готові голосувати за імпічмент Трампу, тому навіть 235 голосів не дозволяють демократам почуватися впевнено в цьому питанні.

Якщо нижня палата все ж підтримає звинувачення проти Трампа, за справу візьметься Сенат. І ось тут у демократів у будь-якому випадку почнуться справжні проблеми, оскільки імпічмент повинен набрати 2/3 голосів Сенату (тобто 67 голосів), а це означає, що потрібно переконати республіканців проголосувати проти Трампа.

Є ще аргумент не на користь демократів. Головувати на засіданні Сенату щодо імпічменту має глава Верховного суду США. Зараз цю посаду обіймає республіканець Джон Робертс. Звичайно, закон - понад усе, але...

Кого з президентів США вже піддавали імпічменту

Прецедент 1. Ендрю Джонсон. 24 лютого - 26 березня 1868 року

Джонсона фактично звинувачували в узурпації влади, коли він уперто намагався звільнити з посади військового міністра Едвіна Стентона, незважаючи на те, що Сенат відновлював його на посаді, вважаючи, що президент не має таких повноважень. Та й сама політична атмосфера навколо спірних указів Джонсона налаштувала політичний бомонд США проти нього. У результаті нижня палата оголосила Джонсону імпічмент, проте в Сенаті потрібної кількості голосів не знайшлося.

Прецедент 2. Річард Ніксон. 6 лютого - 9 серпня 1974 року

Звинувачувався в організації незаконного прослуховування і стеженні за конкурентами з Демократичної партії та іншими чиновниками. Ця історія відома як "Вотергейтський скандал". Рішення було прийнято на рівні нижньої палати Конгресу, однак Ніксон зіграв на випередження і заявив про свою відставку з посади президента США. Таким чином, Сенат не проводив судові слухання.

Прецедент 3. Білл Клінтон. 19 грудня 1998 - 12 лютого 1999 року

Питання імпічменту Клінтона було піднято на тлі сексуального скандалу з 25-річною практиканткою Монікою Левінські. Клінтона звинувачували в неправдивих свідченнях, умисному введення в оману і перешкоджанні здійсненню правосуддя. Нижня палата підтримала два з чотирьох звинувачень проти Клінтона і відправила справу в Сенат. Там, втім, звинувачення проти Клінтона не підтримали. Таки чином, він був виправданий Сенатом і зберіг посаду глави Білого дому.

У чому звинувачують Трампа і до чого тут Україна

Точного формулювання обвинувачень проти Трампа немає. Західні ЗМІ пишуть про державну зраду, порушення присяги і зраду національних інтересів США з метою отримання власної політичної вигоди.

Зокрема, в конгресі США вивчають можливий тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського з метою відновлення в Україні кримінальної справи проти Хантера Байдена, який є членом Ради директорів одного з найбільших приватних газовидобувників в Україні Burisma Holdings. Хантер також доводиться сином Джо Байдену, який може стати головним конкурентом Трампа на виборах президента США в 2020 році.

За наявними даними, люди Трампа, як офіційні держчиновники, так і його особистий адвокат Руді Джулліані, не один раз виходили на зв'язок з українським чиновниками, з тим, щоб аргументувати позицію Трампа. Натомість Україні обіцяли покращення відносин з США або ж проведення потрібних важливих зустрічей на найвищому рівні.

Останньою краплею стало те, що Трамп відмовився передавати Україні затверджену військову допомогу. Нібито, таким чином він намагався шантажувати Київ, схиляючи до прийняття його умов щодо Байдена.

Головним доказом проти Трампа може стати публікація його телефонної розмови з Володимиром Зеленським. Втім, крім публікації стенограми розмови, комітет вимагає від Білого дому всю інформацію, всі вказівки і всі розмови, які стосувалися України. А також комітет вимагає надати всі дані про усні та письмові вказівки, які Джулліані давав від імені Трампа або від свого імені співробітникам Білого дому.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні