RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Україна домоглася важливої перемоги над Росією в Гаазі

Міжнародний суд ООН в Гаазі визнав, що в його юрисдикції знаходиться справа України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму на Донбасі і порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в Криму.

Таким чином, суд ООН прийняв обидві справи до розгляду.

За словами заступника міністра закордонних справ України Лани Зеркаль, Росія вперше в історії буде відповідати за свої порушення в Міжнародному суді, в тому числі і за збитий Boeing MH-17 над Донбасом.

У свою чергу речниця МЗС Катерина Зеленко назвала це рішення "беззаперечною перемогою України."

"Незважаючи на зусилля РФ уникнути відповідальності за свої численні порушення міжнародного права, сьогодні Суд остаточно відхилив заперечення РФ щодо юрисдикції та погодився з Україною, що її вимоги належним чином подані на розгляд Суду. Всі вимоги України, які стосуються фінансування тероризму в Україні та расової дискримінації в Криму, тепер будуть предметом розгляду на слуханнях по суті. Це беззаперечна перемога", - написала вона.

Як повідомляв "Апостроф", Україна направила позов проти Росії до Гааги ще в 2017 році. У ньому Київ вимагає компенсації за порушення Росією двох конвенцій.

Серед звинувачень, які висунуті проти Росії: озброєння бойовиків на Донбасі, збитий Boeing MH-17, обстріли житлових районів та інше. Також висунуті звинувачення проти Росії за дискримінацію української і кримськотатарської громади в окупованому Криму, заборону Меджлісу кримськотатарського народу, а також вбивства і гоніння кримських татар.