RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Рада проголосувала за ринок землі: всі подробиці гарячого дня

У середу, 13 листопада, Верховна Рада проголосувала в першому читанні скандальний проект закону про ринок землі.

На його підтримку дали свої голоси 240 народних депутатів. Президентська фракція дала за закон всього 227 голосів з 252 можливих. Ще 13 голосів дали позафракційні депутати.

Прийняттю цього рішення передували кілька годин гарячих суперечок та навіть блокування трибуни і президіуму Верховної Ради. Обійшлося без бійок.

"Апостроф" проводив онлайн трансляцію

15:30 А ось реакцыя прем'єра на рішення Ради.

15:22 Рада прийняла в першому читанні затверджений комітетом проект закону про ринок землі. "За" - 240 голосів. Рішення зустріли ледачими криками "Ганьба!". Відразу після цього спікер закрив засідання парламенту.

15:15 Рада найближчим часом почне голосувати за проекти законів, а скандальний нардеп Ілля Ківа пішов із залу засідань, зайнявши місце на другому поверсі в ложі для гостей разом з представниками аграрного сектора.

15:09 Тим часом Арахамія готує "Слуг народу" до "битви за Сталінград". У ЗМІ потрапила цікаве листування.

"Битва за Сталінград починається. Прошу всіх в зал. Кожен голос, кожен важливий. Зараз продовжимо робочий день і будемо битися. Слідкуйте за картками - опозиція може витягати. Нас підтримують зовні якщо бачать, що всередині все добре. Сядьте, будь ласка, всі на місця і вставте картки", - написав він у чаті нардепів-"слуг".

14:50 Тут нардеп-"слуга" Мар'ян Заблоцький видав цікаву пропозицію. А чому б не відібрати у самих нардепів розкрадені землі, які вони успішно повписували в свої декларації. Нардеп зазначив, що незважаючи на закритий ринок землі, їм нічого не заважало купувати землю в Конча-Заспі і не тільки. У відповідь нардеп від ЄС Ірина Геращенко запропонувала "слугам" також показати в деклараціях земельні ділянки, які їм належать.

14:42 У відповідь спікер нагадав, що блокування трибуни теж порушує регламент. Робота Ради продовжена, але доповідачі виступають з місця, а не з трибуни.

14:37 ОПЗЖ знову заблокувала трибуну. Михайло Папієв заявив, що за планом після 15:00 повинні почати свою роботу комітети. Фракція вимагає відкласти розгляд земельного питання до завтра, щоб нардепи працювали в комітетах і не порушували регламент, продовжуючи роботу до вечора.

14:29 Давид Арахамія заявив, що в Раді так добре обговорюють земельне питання, що засідання потрібно продовжити до закінчення розгляду питання. Нардепи погодилися. "Слуги" дали 231 голос.

14:24 Варто відзначити, що в Раді на розгляді знаходяться відразу кілька проектів законів щодо ринку землі. Прозвучала пропозиція від нардепа відкласти їх всі.

14:18 В Раді прозвучав варіант створити держбанк, щоб землю в першу чергу купували держава і громади. Це допоможе уникнути махінацій з землею.

13:57 А ось Сергій Шахов нагадав нардепам про фільм "300 спартанців". Вважає, що Україна з МВФ повинна вчинити так само, як Леонід з посланцем, який просив води і землі. Каже, що покоління проклянуть тих, хто голосуватиме "за".

13:53 Нардеп від ЄС Олексій Гончаренко обурюється, що в Раді чомусь немає Зеленського. На інші важливі голосування він приходив ...

13:36 Тим часом "Слуга народу" Павло Павліш сумує в Раді, розглядаючи пікантні фото. Момент спіймав кореспондент "Апострофу" Олександр Гончаров.

13:30 Виступав зараз нардеп Вадим Івченко. Каже колегам, ви б не по порносайтах лазили, а читали законодавство з питань аграрної політики. Нардеп попереджає, що прийдуть спекулянти і скуплять всі землі, а люди залишаться ні з чим.

13:07 Разумкову пропонують згадати ситуацію 16 січня 2014 року і не проводити засідання. Спікер же просить не порівнювати сьогоднішній діалог в Раді зі скандальним голосуванням людей Януковича.

13:00 Міністр Тимофій Милованов каже, що фермерів захистять відповідно до закону, а ринок землі потрібен для розвитку економіки. У ОПЗЖ ж кажуть, що поговорили з народом щодо землі. Народ, кажуть, проти. Пропонують ось зателефонувати батькам і запитати їх про продаж землі.

12:46 Спікер Дмитро Разумков погрожує нардепам, які заблокували трибуну, що якщо вони не будуть дотримуватися домовленостей, згідно з якими всі виступи будуть з трибуни, то і він не буде дотримуватися політичних обіцянок. Міністра таки пустили виступати. Він каже про право людей на землю під крики "Ганьба!"

12:42 Рада продовжила робочий день. Спочатку повинні були закінчити о 14:00, а тепер - о 15:00. Приступили до розгляду питання про ринок землі, але міністра не пустили на трибуну для виступу.

12:40 В Раді неофіційно говорять, що Зеленський дуже просив проголосувати земельний ринок в першому читанні. Нібито ситуація в економіці дуже важка і скасування мораторію на продаж землі цьому допоможе. Президент також переконував нардепів, що народ не зовсім і проти.

12:35 Президію частково розблоковано, але трибуна Ради - все ще в блокаді. Разумков пропонує нардепам повернуться до роботи, але ті не поспішають. Є чутка, що ринок землі потрібно проголосувати в першому читанні для Місії валютного фонду, яка приїжджає до Києва 14 листопада.

12:28 Спікер і його заступники повернулися в зал засідань. Президія і трибуна заблоковані. Фото кореспондента "Апострофа" Олександра Гончарова.

12:05 Зеленський і прем'єр Олексій Гончарук нібито вже також в Раді. Голосів немає, але закон дуже хочуть прийняти в першому читанні.

12:00 З'явилися чутки про те, чому затягнулася перерва в Раді. Голосів "за" у "слуг" немає. До парламенту приїхав глава ОПУ Андрій Богдан, який хоче схилити фракцію "Голос" до голосування "за" проект закону про землю. Свої нардепи поки ігнорують і Богдана, і Зеленського. Ситуація на межі кризи.

11:46 Блогер Антон Ходзе знайшов корінь зла у закона про ринок землі. Щоб продати ідею - потрібно всього лише перейменувати її. Наприклад, назвати закон про бутік землі. А то ринок - це щось смердюче ...

11:35 Цікаво, що президент Володимир Зеленський в спілкуванні зі своєю фракцією заявив, що знає, хто стоїть за протестами проти відкриття ринку землі. Ви здивуєтеся, але це не Порошенко. Це - Ігор Коломойський. У фракції кажуть, що шанси на прийняття земельного закону зараз 50 на 50. Як відомо, у "Слуг народу" в Раді 252 нардепа, а для прийняття рішення потрібно всього 226. Залишилося умовити.

11:31 У Раді заговорилися і якось не сильно поспішають повертатися до роботи. У мережі тим часом дивуються з логіки "Слуг народу".

11:05 А ось "Слуга народу" Микита Потураєв впевнений, що проти відкриття ринку землі виступають спадкоємці Леніна і Сталіна. ¯\_(ツ)_/¯

10:52 Ось що розповідають люди, які прийшли під Раду.

10:46 У засіданні Ради оголошено перерву на 30 хвилин. Поки навіть ті, хто підтримує запуск ринку землі як такого, визнають, що закон дуже поганий і його потрібно добре доопрацювати. Пропонують провести масштабний круглий стіл.

10:40 Виступаючі нардепи поки аргументують свою позицію майже однаково: українські фермери не захищені і можуть втратити свої землі, оскільки не зможуть фінансово змагатися з олігархами і міжнародними компаніями. Тому проект закону потрібно зняти з розгляду і доопрацювати, щоб захистити українців. Крім того, потрібен референдум, на якому українці вирішать - чи зможуть іноземці та іноземні компанії купувати землю в Україні.

10:35 Під Радою сьогодні теж гаряче. Протести почалися ще з самого ранку. Прийшли багато людей, які потребують відмовитися від запуску ринку землі. Принесли навіть свиню в труні.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

10:20 Через земельне питання в Раді відразу ж почалася блокада. Нардепи вимагають відкласти законопроект і провести референдум щодо продажу землі іноземцям.

Як повідомляв "Апостроф", 13 листопада перед засіданням активісти вийшли під Верховну Раду України на мітинг проти прийняття земельного закону.