RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Ніякої "зради": Пристайко пояснив, як проходитимуть вибори в ОРДЛО

Для проведення виборів на окупованій частині Донбасу потрібно чітке дотримання ряду критеріїв. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

Як повідомляє "Апостроф" , в інтерв'ю "РБК-Україна" він сказав, що у виборах не заплановано жодної "зради".

"Легко відштовхуватися від вже прийнятого рішення: БДІПЛ ОБСЄ повинні сказати, наскільки вибори були прозорі. Вони свою оцінку будують на певних умовах, в яких абсолютно чітко прописано, що має бути забезпечено на виборах, зокрема, те, про що ви говорите: ситуація з безпекою, доступ ЗМІ і т.д. Очевидно, кожен з цих критеріїв повинен бути забезпечений. Жодних інших планів і підкилимних домовленостей у нас немає", - зазначив він.

Також міністр заявив про необхідність порахувати людей, які там залишилися. Також треба продумати план про те, як забезпечити голосування переміщених осіб.

"Якщо з цього не починати, то, очевидно, що ця історія не відбудеться і вибори будуть відкладені. Я сам можу назвати масу проблем і причин, чому цього не зробити. Я хочу, щоб професіонали зібралися і сказали: ця ситуація не є звичайною і прописаною в процедурах, але, розуміючи специфіку, ми вже почали напрацьовувати і ось є такі-то пропозиції. ми як МЗС працюємо над цим, але ми не професіонали в проведенні виборів", - додав Пристайко.

Він також закликав ЦВК розробити план проведення виборів, щоб вони були проведені чесно і прозоро.

"Хотілося б, щоб участь в них брали усі, в тому числі переміщені особи. Можливо, для них потрібно застосувати електронне або дистанційне голосування. Як взяти, чисто логістично, два мільйони людей і повернути їх? Куди повернути, якщо їх будинки зруйновані? Вони точно хочуть повертатися? А ті, хто виїхав в Росію, Білорусь або на заробітки в Європу, ми їх по одному будемо назад повертати? Найпростіше прикритися інструкціями і порядками і говорити, що все це неможливо і чекати, поки воно само собою якось вирішиться", - резюмував він.

Нагадаємо, що в мережі оприлюднили план миру і безпеки в Україні по завершенню війни на Донбасі.