RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Кремль нав'язує умови: озвучені підсумки мінських переговорів по Донбасу

У Росії заявили, що забезпечення гарантованої безпеки на Донбасі можливо тільки за умови політичного врегулювання.

Про це повідомляє російське інформагентство ТАСС, посилаючись на слвоам полпреда РФ на мінських переговорах Бориса Гризлова.

Він позитивно оцінив результати розведення сил на трьох пілотних ділянках на лінії розведення на Донбасі. Однак наголосив, що обстріли на інших ділянках не припинилися.

"Забезпечення гарантованої безпеки на Донбасі можливе тільки за умови політичного врегулювання, системного політичного діалогу Києва, Донецька і Луганська. Тільки системний діалог може довести, що в Києві відмовилися від військового вирішення і дійсно прагнуть миру", - вважає Гризлов.
За його словами, на даний момент є елементи діалогу між Києвом і Донбасом, перш за все в підгрупах контактної групи.
"Однак від розвитку діалогу київська сторона поки що ухиляється. Ми бачимо, що київська делегація в контактній групі слід саме таким інструкціям. І саме таку позицію продовжує займати київська влада", - заявив полпред.
Крім того, представники так званої ДНР на зустрічі гуманітарної підгрупи контактної групи в Мінську закликала українську сторону до проведення масштабного обміну полоненими до кінця нинішнього року.
"Я закликаю українську сторону в найкоротші терміни вжити всіх можливих заходів, для того щоб провести значний обмін полоненими найближчим часом", - йдеться в заяві.
Також йдеться про те, що в Мінську була "досягнута домовленість про обмін інформацією напередодні наступної зустрічі з підтвердження знаходження осіб для можливого їх включення в список на обмін".

Прес-секретар Леоніда Кучми, представника України на переговорах в Мінську, Дарка Оліфер написала на своїй сторінці в Facebook, що Україна виконала домовленості лідерів країн Нормандське четвірки, які були досягнуті в жовтні 2016 року.

"Зокрема, мова йде про розведення сил і засобів на ділянках в районі н.п. Золоте, Петровське, Станиця Луганська; зведення моста у КПВВ в Станиці Луганській; вирішення питання водопостачання в Луганській області", - зазначила вона.

Також Олефір підкреслила, що з боку ОРДЛО немає допуску представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб; не представлено безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території Донбасу, яка не підконтрольна Україні, включаючи ділянку російсько-українського кордону; не створені умови для роботи КПВВ Золоте.

"Особливо гострою залишається проблема звільнення утримуваних осіб", - написала вона.

Як повідомляв "Апостроф", в ході зустрічі в "нормандському форматі" 9 грудня Росія планує закликати українське керівництво до переговорів з представниками бойовиків Донбасу, що може привести до їх визнання Україною.