RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні призначено мовного омбудсмена: фото і біографія чиновниці

Украї

на отримала мовного омбудсмена - 27 листопада Кабмін призначив на посаду уповноваженого із захисту державної мови науковця Тетяну Монахову.

Інформацію підтвердив народний депутат "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, повідомляє "Апостроф" із посиланням на "Українську Правду".

Кандидатуру Монахової на розгляд урядовців внесло Міністерство культури, молоді та спорту.

Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. В 2002 році закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. В.О. Сухомлинського за спеціальністю "Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури". У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові" в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова.

Тетяна Монахова - доктор філологічних наук, професор. Очолювала кафедру журналістики Інституту філології ЧНУ імені Петра Могили. Вона - авторка понад 40 наукових публікацій, зокрема трьох посібників із грифом МОНУ та монографії "Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці". У червні-липні 2018 року стажувалася на відкритому телеканалі Offener Kanal Magdeburg (м. Магдебург, Німеччина) за програмою Міністерства закордонних справ Німеччини та Media Development Fundation. Була авторкою та ведучою телепрограми «Діагональ» на Петро Могила ТБ.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Завданнями мовного омбудсмена є захист української мови як державної, а також захист права громадян України на отримання інформації та послуг у сферах суспільного життя державною мовою, а також усунення перешкод і обмежень у користуванні державною мовою.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, 1 грудня 2019 року розпочне свою роботу оновлена Єврокомісія на чолі з екс-міністром оборони Німеччини Урсулою фон дер Ляйен.