RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Кров на асфальті та багато "швидких": як поліція розганяла мітинг під Радою, фото і відео

З ранку вівторка, 17 грудня, під стінами Верховної Ради в Києві зібралося безліч протестуючих - мітинги обернулися жорстким простоянням з поліцією, попередньо, багато постраждалих. Біля будівлі парламенту люди зібралися з різних причин, в тому числі проти прийняття закону про продаж землі.

"Апостроф" розповідає про те, що відбувається в онлайн трансляції.

23:45 А ось що пише у Facebook фотожурналіст Сергій Нужненко:

"Потрійний джекпот сьогодні я зірвав. Сутички біля Верховної Ради.

На фото. Епізод 1. Працівник поліції ( бувший "Беркут") на мої крики "Преса" звертає на мене особливу увагу і намагається вибити камеру і телефон. В сумі він збиває з мене окуляри і, відштовхуючи мене назад, я падаю на землю.

Епізод 2. Під час розгону і знесення наметового містечка працівники правоохоронних органів з такої сили б'ють мене в спину, що я відлітаю на декілька метрів від місця де стояв, і падаю на асфальт ( пошкодили камеру) прямо під ноги бійців Нацгвардіі. Більше 10-15 з них пробігаются по мені, не даючи піднятись. Дякую поліції діалогу, яка мене витягнула.

В сумі розбиті окуляри, пошкоджена камера, забій правої руки і синці. Написана заява в Печерському райвідділі поліції".

P.s. В райвідділку один з поліцейських мені сказав, що це не обов'язок поліції - визначати професійна техніка у вас чи ні, журналіст перед ними чи мітингувальник, і що там написано на посвідченні, і взагалі ви самі винні що були там".

23:21 Через сутичку біля Ради слідчі готують підозри трьом особам, які нанесли тілесні ушкодження іншим участникам мітингу та правоохоронцям. Наразі лікарі проводять консиліум для того, щоби вирішити питання – робити чи не робити трепанацію черепу військовослужбовцю Національної гвардії, учаснику бойових дій підполковнику Ю.В. Кулінко.

20:18 Зеленський прокоментував мітинг проти закону про землю, звинувативши організаторів в політизації акції.

"Кожен має право на мирне зібрання. Кожен має право висловити думку. І кожен має нести відповідальність, якщо від його дій страждає інший.

Дискусії про законодавчі ініціативи не повинні порушувати закон. Я поважаю думку українців, впродовж місяців ми слухаємо пропозиції стосовно реформ. Однак на мітингу щодо закону про землю звучать не голоси фермерів, а політичні гасла. Через них постраждали і мітингарі, і поліцейські.

Це не шлях цивілізованої країни. Якщо ми хочемо кращого життя, то маємо навчитися говорити, поважати одне одного і, зрештою, жити разом. Влада, як і обіцяла, вносить між першим і другим читанням правки в закон про землю на основі обговорень з українцями. Ми дослухаємося до людей.

І саме так Україна буде рухатися до кращого життя, попри опір старих "еліт". Це я вам гарантую", - заявив президент.

19:21 Поліція відпустила всіх затриманих під час сутичок під Радою. Після того, як були затримані 26 осіб до Печерського райвідділу поліції прийшли представники Національного корпусу з вимогою відпустити затриманих. Лідер Нацкорпусу Андрій Білецький заявив, що члени його організації будуть перекривати дороги, якщо поліція не відпустить затриманих. Заяву він розмістив у себе в Telegram о 17:30, зазначивши, що дає поліції годину. О 18:25 Білецький повідомив, що поліція всіх відпустила.

16:31 Щодо прийняття законопроекту про ринок землі в "Слузі народу" розглядають варіант виїзного засідання або вночі в четвер. Зараз депутати йдуть радитися з комітетом, а потім з усіма головами фракцій і вирішувати, що робити завтра вранці у фракції "Слуги народу". Про це "Апострофу" повідомили співрозмовники у фракції "Слуги народу".

16:13 Вулиця Грушевського вже відкрита для руху транспорту.

15:47 Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що під час зіткнень під Радою поліцейські затримали 26 осіб. У сутичках постраждали 17 правоохоронців, двоє з яких були доставлені в лікарню. Число постраждалих з боку протестуючих він не назвав.

15:20 На місці, де відбувся розгін протестуючих, видніється кров на асфальті. Фото зробив кореспондент "Апострофа".

Також з'явилися нові жорсткі кадри затримання мітингувальників силовиками.

14:24 За даними кореспондента "Апострофа", поліція біля входу для преси в Раду затягувала протестуючих за машини і била лежачих. У підсумку учасників акції видавили з вулиці від готелю "Київ" у бік Ради і по Грушевського. Намети прибрали, носяться "швидкі". Протестуючі залишилися біля Ради, сутичок більше немає.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

14:05 Поліцейські демонтували намет, яку на проїжджій частині встановили протестувальники. У відповідь учасники акції почали кидати каміння, фаєри та інші предмети. Почалися зіткнення, які привели до затримання декількох учасників акції. Одного з учасників протесту в куртці організації "Національні дружини" на носилках забрала машина швидкої допомоги. За деякими даними, він без свідомості.

13:54 Поліція почала примусовий демонтаж наметів біля Ради.

За даними кореспондента "Апострофа", правоохоронці не дали встановити намет біля готелю "Київ". При цьому біля Ради вже кілька наметів встановлено. Всього у протестуючих близько 7 наметів, але так, як поліція оточила квартал, перекрила вулиці і перевіряє людей, що проходять через оточення, то провезти/пронести їх поки проблематично.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Є постраждалі з боку поліції і протестуючих. З боку протестуючих застосовувалася гранітна плитка, палиці для наметів, зеленка, вогнегасник, відібраний у Нацгвардії. З боку поліції застосовувався газ.

12:43 У поліцію полетіло каміння і палиці. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ.

12:32 Активісти облили декількох поліцейських зеленкою і застосували проти них сльозогінний газ. У поліції не змогли надати коментарі про те, що відбувається, в прес-службі обіцяють прокоментувати інцидент пізніше.

12:15 Під Радою починають встановлювати намети. Активісти Нацкорпуса таким чином протестують проти запуску ринку с/г земель в Україні.

На мітингу правоохоронці спробували перешкодити проїзду автобусів і тракторів на центральні вулиці - під Верховну Раду і Кабінет міністрів. У відповідь противники ринку землі обрушилися на поліцію з образами, після чого сторони почали штовхати один одного. Поліцейські перебувають в явній розгубленості, чекаючи подальших вказівок, тим часом аграрії та інші учасники протестної акції намагаються їх виштовхнути з дороги, щоб проїхав транспорт.

11:58 Під будівлею Верховної Ради відбулися сутички між поліцейськими і протестуючими. Активісти встановили намет на проїжджій частині по вулиці Михайла Грушевського. Поліцейські спробували їм перешкодити, що і призвело до сутичок. Крім того, учасники мітингу також запалювали фаєри.

11:35 Всього біля парламенту знаходиться близько двох тисяч протестувальників. Зокрема, представники "Національного корпусу", партій "Батьківщина" і ВО "Свобода" виступають проти прийняття закону про продаж землі.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Крім того, мітингувати під парламент вийшли також власники автомобілів з європейської реєстрацією. Вулиця Грушевського була перекрита протестуючими.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Інша група протестує проти прийняття законопроекту №0931 щодо гармонізації законодавства в сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу, який, на думку протестувальників, "знищує свободу віросповідання". Ще один пікет присвячений вимогам створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо "Іловайського котла".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Як раніше повідомляв "Апостроф", 5 грудня в Києві активісти влаштували масштабний протест проти незаконної забудови в парку.