RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Процес зірвано: з'явилися тривожні підсумки нових переговорів в Мінську

На засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі не вдалося домовитися про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

"Сторони ґрунтовно обговорювали питання обміну полоненими, щоб реалізувати домовленості у Парижі. Доведеться зробити ще кроки, щоб досягти цього", – сказав Спеціальний представник голови ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік.

Головним питанням була реалізація паризької домовленості лідерів "нормандського четвірки" щодо обміну полоненими до Нового року.

"Наша сьогоднішня дискусія пройшла в основному під впливом рішень досягнутих на зустрічі лідерів" нормандської четвірки "в Парижі. За підсумками саміту перед ТКГ були поставлені певні завдання. Успішне виконання цих доручень залежить як від політичної волі сторін, так і від наявності взаємної довіри", - сказав Сайдік

Переговори йшли важко, представники Росії не йшли на поступки і на засіданні гуманітарної підгрупи, і на зустрічі самої ТКГ. Вони вимагали, щоб Україна домовлялася з ОРДЛО.

Делегаціям довелося призначити ще одне засідання для обговорення питання обміну, яке почалося о 20:00 і затягнулося до пізнього вечора.

Представники ОРДЛО звинуватили Україну в тому, що вона начебто не погоджує механізм юридичної очистки на обмінюваних осіб, тобто зняття з них судимості. Немає також ясності щодо кількості осіб для обміну.

"Сьогоднішнє засідання ТКГ в Мінську було останнім в році, що минає. В рамках роботи Тристоронньої контактної групи в 2019 році вдалося вдвічі зменшити кількість обстрілів на Донбасі; зменшити застосування артилерії, мінометів, танків; досягнуто домовленостей щодо розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської, Золотого, Петрівського; відновлено міст біля КПВВ Станиця Луганська; розпочато обговорення питання повернення української державної та приватної власності на території ОРДЛО; забезпечується робота інфраструктури життєдіяльності Донбасу, якої потребують мирні мешканці по обидві сторони лінії зіткнення", - написала прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що проросійські бойовики ЛДНР вислали своїх делегатів у Мінськ, де ті зустрілися із представниками ПАРЄ і європейськими політиками.

Нагадаємо, що у Кремлі заявили, що зміни в Мінські угоди, так званий "Мінськ-3", можуть бути внесені тільки за умови участі "експертів" з так званих "ДНР" і "ЛНР".