RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Рада прийняла закон про видобуток бурштину: які будуть умови і покарання

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №2240 про врегулювання питання видобутку бурштину.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

279 народних депутатів підтримали рішення введення єдиних дозволів на розвідку з правом видобутку бурштину. Відповідно до законопроекту, доступ до покладів бурштину буде врегульовано шляхом встановлення права земельних сервітутів та визначення окремої статті 971 Земельного кодексу для проведення розвідувальних і видобувних робіт на порушених землях.

Спеціальні дозволи на видобуток бурштину надаватимуть на п'ять років. Такі спецдозволи продаватимуть на онлайн-аукціонах ProZorro. Подати документи на отримання дозволу можна буде через електронний кабінет користувача на офіційному сайті Держслужби геології і надр. Площа ділянки надр, на яку надається спеціальний дозвіл, повинна бути не більше 10 гектарів. У документі встановлена початкова ціна за 1 га - дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. грн)

Також документ вводить кримінальну відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин і адміністративну - за порушення вимог до видобутку, а також посилює відповідальність за недотримання вимог рекультивації землі і обов'язок компенсації понесених втрат.

Як повідомляв "Апостроф", вже на наступному тижні український парламент може провести позачергове засідання, на якому планують проголосувати за закон про ринок землі, попередньо, це буде в четвер, 26 грудня.