RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія заплатила Україні три мільярди доларів

Росія виплатила Україні три мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу в рамках багаторічного позову "Нафтогазу" і "Газпрому".

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці в Facebook.

"Ще одна перемога. Для когось, може, й маленька. А для країни – велика. НАК "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Гроші вже на українських рахунках – відповідно до досягнутих домовленостей", - написав він.

Відзначимо, то за даними "Нафтогаз", "Газпром" перерахував Україні в цілому п'ять мільярдів доларів.

Нагадаємо, виплата заборгованості була частиною домовленостей, досягнутих Росією і Україною 21 грудня. Москва і Київ на зустрічі за закритими дверима в Білорусі підписали протокол домовленостей про подальший транзит газу через Україну. Угоду було укладено строком на п'ять років.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" доплатити українському "Нафтогазу" 4,63 млрд доларів США за недопостаання узгоджених обсягів газу для транзиту. Після перерахунку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" повинен був доплатити українській компанії 2,56 млрд доларів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Україна отримала перемогу над Росією в судовому протистоянні НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому".