RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Намагаються вибити "бонуси": озвучено тривожний прогноз по торгах про постачання води до Криму

Влада України може вести кулуарні переговори з Росією, використовуючи в якості "розмінної монети" можливе відновлення постачання води до окупованого Криму.

Про це повідомили експерти, опитані "Апострофом".

Вони побоюються, що українська влада не зможе ефективно використовувати наявні дипломатичні та міжнародно-правові інструменти. По-перше, тому що в Офісу президента поки немає стратегічного уявлення, що робити з Кримом. По-друге, росіяни послідовно виводять українського президента на кулуарні "договорняки", використовуючи для цього тему обміну заручниками.

У зв'язку з цим не виключено, що Росія, програючи справи в міжнародних судах, буде пропонувати Україні різні "пряники", щоб Київ пом'якшив свою риторику.

"У влади немає системного бачення, що робити з Кримом навіть в середньостроковій перспективі, всі інші тактичні питання (в тому числі і проблема дніпровської води) будуть спекулятивними. Обидві сторони можуть використовувати водну блокаду як інструмент "вибивання" політичних бонусів. Умовно кажучи, Москва вимагає внести зміни до Конституції, вписати туди "особливий статус" для ОРДЛО. Офіс президента, припустимо, відповідає: пом'якшыть свої умови, і ми, можливо, дамо в Крим воду. Не виключаю, що такі розмови, на жаль, можуть йти", - сказав керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Детальніше про те, які важелі тиску на Москву залишилися у Києва, та наскільки ймовірним є те, що лідер української держави ними скористається, читайте в матеріалі "Апострофа": Зеленський та анексований Крим: які можливості ще залишилися у Києва?