RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Зеленський провів "рекордні" переговори з Меркель: про що говорили

У п'ятницю, 5 червня, президент України Володимир Зеленський провів одинадцяту телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, вони обговорили питання Донбасу і німецько-українські відносини.

Про це повідомляє прес-служба ОПУ.

"Це був дуже змістовний візит, який дасть поштовх Нормандського формату", - зазначив Володимир Зеленський за підсумками робочого візиту української делегації до Німеччини 2 червня.

Співрозмовники звернули увагу на необхідність послідовного і неухильного виконання причетними сторонами всіх домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту лідерів держав в нормандському форматі.

"Ми відкриті, ми готові до руху вперед. Надзвичайно важливим є забезпечення доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста на окуповані території для верифікації утримуваних осіб. Також важливим є доступ СММ ОБСЄ для проведення моніторингу. Ми хочемо визначитися з новими ділянками розведення. Ефективна імплементація домовленостей, досягнутих в минулому році в Парижі, повинна відкрити шлях до проведення наступного саміту в Берліні", - зазначив Зеленський.

Також співрозмовники обговорили ряд питань українсько-німецької двостороннього порядку денного, зокрема співпрацю країн у сфері протидії пандемії COVID-19 і фінансово-економічних відносин.

"Ангела Меркель - справжній друг України. В телефонній розмові ми підтвердили необхідність послідовної імплементації всіх домовленостей, досягнутих на саміті "нормандської четвірки" в Парижі. Ефективне виконання прокладе шлях до саміту в Берліні", - написав після розмови Зеленський в Twitter.

Лідери двох держав обговорили питання відновлення миру на Донбасі і, зокрема, підсумки робочого візиту української делегації до Німеччини.

"Щойно відбулася телефонна розмова Президента з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Це вже одинадцята за рахунком розмова двох лідерів протягом першого року президентства В.Зеленського. Ні з яким іншим главою іноземної держави керівник німецького уряду так часто не спілкувалася", - написав дипломат Андрій Мельник.

Більше про зовнішню політику України читайте в матеріалі "Апострофа" - Між молотом і ковадлом: чому Зеленському не можна зв'язуватися ні з Трампом, ні з Байденом.