RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Припинення вогню та вибори: у Зеленського розповіли про переговори по Донбасу

У середу, 10 червня, в форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ).

Про це повідомила прес-служба президента України.

Засідання відбулося за участю в складі української делегації представників окремих районів Донецької та Луганської областей України.

Українська делегація в ТКГ підкреслила пріоритетність встановлення стійкого режиму припинення вогню, а також знову акцентувала увагу на необхідності забезпечення повного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольною території.

Підтверджено також готовність з української сторони надати необхідні гарантії безпеки СММ ОБСЄ для розслідування інциденту з пошкодженням камери спостереження Спеціальної моніторингової місії в районі населеного пункту Петрівське, який стався 2 червня.

Україна готова відкрити два нових КПВВ на Донбасі з гуманітарних міркувань. Крім того, в рамках гуманітарної групи обговорювалося питання відкриття КПВВ в адаптивному режимі.

Для досягнення прогресу в питанні розведення сил та засобів українська делегація запропонувала провести додаткове засідання групи з безпеки.

В рамках робочої групи з політичних питань українська сторона заявила про можливість проведення місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей України у встановлений законодавством термін після всеосяжної деескалації, виведення іноземних військових підрозділів та техніки, роззброєння незаконних збройних формувань та відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном в зоні конфлікту.

У складі української делегації в роботі ТКГ вперше взяли участь представники окремих районів Донецької та Луганської областей України. Окремі райони Донецької області представляли журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, окремі райони Луганської області - голова Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво", юрист Вадим Горан та лікар Костянтин Лібстер.

Українська сторона поінформувала учасників консультацій, що представники ОРДЛО від України будуть брати участь в роботі груп ТКГ на постійній основі.

В роботі ТКГ оголошено технічну перерву до 15 червня.

Нагадаємо, що своїми діями на Донбасі Росія продовжує порушувати Мінські угоди, які президент РФ Володимир Путін називав єдиним механізмом врегулювання ситуації.

Як повідомляв "Апостроф", після відеоконференції Тристоронньої контактної групи 14 травня у повноважного представника президента РФ Бориса Гризлова здали нерви.