RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

Силовики взялися за справу: Лукашенко почав війну проти конкурента на майбутніх виборах

У Білорусі силовики провели обшуки у головному офісі Белгазпромбанка, екс-голова якого Віктор Бабарико має намір балотуватися в президенти країни та може стати конкурентом Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Tut.by".

У банк вранці увійшли люди в масках з написами на формі "ДФР" (Департамент фінансових розслідувань).

"Щоб проходив обшук, я не бачив, але люди в масках, у яких на формі написано ДФР, - так, вони тут є", - сказав начальник відділу спецпроектів, благодійної та спонсорської допомоги Белгазпромбанка Сергій Приємко.

За слова охоронця банку, в будівлю вранці зайшло близько 50 осіб, після цього ніхто не виходив.

Віктор Бабарико близько 20 років очолював Бєлгазпромбанк.

У прес-службі Комітету держконтролю Білорусі розповіли, що Департамент фінансових розслідувань Держконтролю порушив кримінальну справу за ч. 2 ст. 243 (ухилення від сплати податків та зборів в особливо великому розмірі) та за ч. 2 ст. 235 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом, в особливо великому розмірі).

В даний час проводяться слідчі дії. В якості підозрюваних у кримінальній справі проходять представники комерційних структур, колишні та діючі працівники банківської системи.

Віктор Бабарико повідомив, що обшуки також проходять у людей, безпосередньо пов'язаних з ним. Однак ці люди не співробітники банку, а друзі Бабарико.

Колишній голова Белгазпромбанку Віктор Бабарико кинув виклик Лукашенко та бере участь у виборах президента. Зараз він лідирує в усіх рейтингах та опитуваннях з величезним відривом (близько 60% проти 3% у Лукашенка).

Президент Білорусі Олександр Лукашенко напередодні заявив, що приватні компанії нібито звільняють тих, хто не хоче ставити свій підпис за альтернативних кандидатів у президенти. У зв'язку з цим він закликав голову Адміністрації президента Ігоря Сергієнко, голову Ради Республіки Наталю Кочанову та керуючого справами президента Віктора Шеймана виробити систему перевірок приватників.

Лукашенко також доручив генпрокурору, Комітету держконтролю, іншим структурам за участю місцевих органів влади "прошерстити цих пузатих буржуїв".

Вибори президента Білорусі намічені на 9 серпня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Лукашенко заявив про свій намір брати участь у виборах президента в 2020 році. Це буде його шоста президентська виборча кампанія.