RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Віктор Бабарико отримав відмову від ЦВК: хто він і як став головним конкурентом Лукашенка

Центральна виборча комісія Білорусі не стала зареєструвати колишнього главу "Белгазпромбанка" Віктора Бабарико кандидатом на пост президента.

Як пише "РИА Новости", в даний момент Бабарико знаходиться в СІЗО білоруського КДБ по "справі "Белгазпромбанка". Не зважаючи на це, його представники подали в ЦВК документи на участь у виборах.

Як заявила глава Центрізбрікома Лідія Єрмошина, при розгляді питання про реєстрацію в кандидати на пост глави держави будуть враховувати в тому числі легальність отриманих доходів.

"У Центральну комісію надійшов лист Комітету державного контролю Республіки Білорусь. У декларації не відображені атеріальні засоби і нерухоме майно, що знаходяться в його фактичній власності та користуванні, та також доходи від діяльності ряду підконтрольних йому білоруських комерційних структур", - зазначила вона.

Відзначимо, що крім Бабарика заявки на реєстрацію кандидатами подали шість чоловік. Саме його вважають головним конкурентом чинного президента Олександра Лукашенка.

Коли він став конкурентом Лукашенка

За гратами Бабарико виявився в червні, коли в головному офісі "Белгазпромбанка" пройшли обшуки. Тоді слідство заявило, що на базі банку діяла організована злочинна група, що виводила гроші за кордон.

Тим часом білоруські правозахисні організації назвали Бабарико та інших фігурантів справи політичними в'язнями.У зв'язку з цим по всій країні прокотилася хвиля мітингів.

З самого початку кампанія кандидата в президенти була яскравою. Саме він зібрав другу за чисельністю ініціативну групу (близько 9 тисяч чоловік). Досить часто Бабарико лідирував в нерепрезентативних онлайн-опитуваннях, які проводили недержавні ЗМІ.

Також він поставив рекорд по числу підписів, які були зібрані альтернативними кандидатами за всю історію президентських виборів в Білорусі. Всього вдалося зібрати понад 430 тисяч, а подано в ЦВК - 365 тисяч.

Що відомо про Бабарико

Бабарико народився в 1963 році в Мінську, він має три вищі освіти.

На початку кар'єри працював в НВО порошкової металургії, а в 1995 році став працювати в банківській системі.

У 2000 році його призначили головою правління "Белгазпромбанка", на посаді він пропрацював 20 років. 12 травня 2020 року він пішов з банку і оголосив про свою участь в президентських виборах.

У Бабарико є двоє дітей: син Едуард і дочка Марія. Його дружина загинула в 2017 році.

Нагадаємо, що Лукашенко заявив, що жителі України і Росії заздрять білорусам через рівень життя.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика Тема: СНГ
Теги: