RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Експерт прокоментував зміну керівництва військової розвідки в Україні

Зміна начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України пов'язана з необхідністю його реформування, особливо в світлі створення нового міністерства з питань ОПК, а також з метою кадрової ротації в ГУР.

Про це РБК-Україна заявив військовий експерт Олексій Арестович, який по 2005 перебував на службі в ГУР.

"На відомстві лежить дуже велике навантаження. Тому, будь-яка людина, який би майстер вона не була і як би добре не діяла - з часом починає втрачати ефективність. Крім того, у нього (Василя Бурби) могли не скластися відносини всередині нової системи військово-політичного управління. Або скластися не з тими. Це нюанси, які нам не видно, але мають величезне значення", - відзначає експерт.

На думку Арестовича, Бурба був достатньо ефективним на посаді, а українську військову розвідку давно знають і цінують у всьому світі.

"За останні роки військова розвідка України зробила дуже багато серйозних досягнень, як щодо Донбасу, так і по світу. В цілому, вона завжди оцінювалася як один з найефективніших військових органів держави. Її визнають і за кордоном. У цьому, в тому числі, є заслуга Бурби", - додає експерт.

Однак, за його словами, в ГУР назріла необхідність кадрової ротації і у Буданова, в цьому сенсі, є особиста мотивація. За словами Арестовича, Буданов - заслужений офіцер, який багаторазово бився з росіянами на пістолетних дистанціях.

"У нього є особисті рахунки, і немає ніяких сентиментів до т.зв. "червоного прапора". У ситуації, коли реформується ОПК - кількість корупційних ризиків зростає. Тому в ОП, мабуть, вирішили, що чесність може бути над досвідом у стратегічному управлінні . Але і Буданов сам не впорається, йому потрібна сильна команда, на яку він зможе спиратися", - відзначає експерт.

Відносно Бурби, експерт не виключає його призначення в інші військові відомства.

"Бурба - генерал-полковник, тому у нього повинна бути відповідна посада, а їх не так багато. Не виключаю, що його можуть призначити в РНБО або представником в НАТО. Він досить молодий і досвідчений кадр, щоб просто його списати", - резюмував експерт.

5 серпня президент Володимир Зеленський призначив начальником Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова. До цього ГУР МОУ з 2016 року очолював Василь Бурба. Бурба закінчив Національну академію СБУ за спеціальністю юрист. Працював в Службі безпеки України. Є учасником бойових дій (АТО). Буданов відомий тим, що в квітні 2019 року на нього зробили невдалий замах - під його машину заклали міну. Виконавець вибуху сам отримав важкі тілесні ушкодження. Після цього СБУ затримала групу російських диверсантів.