RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Названо головне досягнення берлінських переговорів по Донбасу

В п'ятницю, 11 вересня, в Берліні відбулися переговори політичних радників "нормандської четвірки". Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав головним їх результатом домовленість про продовження режиму "тиші" на Донбасі.

Як передає "Апостроф", про це пише Укрінформ.

За його словами, пропозицію української сторони підтримали всі чотири радники глав України, Росії, Німеччини і Франції.

"Це найважливіше, що сьогодні відбулося. І це дає надію, що режим "тиші", який був ініційований президентом України і тривав протягом останніх 6 тижнів, буде продовжений. Ми дуже на це сподіваємося і будемо робити все, що залежить від України, щоб зберегти життя та здоров‘я наших бійців, наших людей", - сказав Єрмак українським журналістам після завершення зустрічі.

Також Єрмак розповів, що сторонам не вдалося домовитися про дату проведення наступного саміту "нормандської четвірки", хоча всі розуміють його важливість.

"Не було досягнуто конкретних домовленостей щодо строків, але… все свідчить, що процес рухається вперед. Я впевнений, що цей саміт відбудеться, хоча, на жаль, не можу назвати сьогодні конкретну дату. Сподіваюся, що він відбудеться до кінця цього року", - сказав Єрмак.

Глава Офісу президента додав, що під час 7-годинних переговорів були присутні посли ОБСЄ Грау і Чевік, що, на його думку, дає надію на зв’язок між "нормандським" і "мінським" форматами.

Поряд з цим на зустрічі обговорено низку пунктів, які стосуються домовленостей лідерів "нормандської четвірки", досягнутих у Парижі: безпекові питання, політичні, доступ Червоного Хреста, звільнення утримуваних осіб.

Як повідомляв "Апостроф", після завершення переговорів в Берліні заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що учасники зустрічі обмінялися думками з усіх питань врегулювання конфлікту на сході України, але прориву досягнуто не було. Також Козак заявив, що питання проведення саміту "нормандської четвірки" в Берліні не обговорювалося, а Росія наполягає на зміні Верховною Радою України постанови про проведення місцевих виборів.