RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Скандал навколо рішення Ради щодо виборів на Донбасі: в ЦВК і ТКГ дали пояснення

В п'ятницю, 11 вересня, в Берліні відбулися переговори політичних радників "нормандської четвірки". В ході зустрічі українська делегація відзначила можливість внесення змін до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів в Україні.

Як передає "Апостроф", про це в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Андрій Костін.

За словами Костіна, питання про внесення змін до постанови ВРУ про призначення місцевих виборів в Україні, навколо якого виник гучний скандал, викладено в новому проекті постанови. В п.4 оновленого документу запропоновано нову редакцію, яка повністю відповідає Мінському комплексу заходів.

Представник України в ТКГ пояснив, що голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук, звернувшись до українського парламенту, поставив питання про аналіз п.4 постанови про призначення місцевих виборів.

"Я сподіваюся, що в процесі розгляду проекту Кравчук зможе виступити перед парламентом, принести свої аргументи щоб продемонструвати, що Україна прихильна виконанню Мінських угод", - сказав Костін.

Тим часом в Центральній виборчій комісії заявили, що місцеві вибори в 18 окремих територіальних громадах Донбасу можуть відбутися навесні в разі надання відповідних висновків Донецької і Луганської цивільно-військових адміністрацій.

"Ми виходимо з того, що вибори можуть бути призначені в будь-який момент. Отримавши висновки ВЦА про те, що відповідні території не містять загроз як реальних, так і потенційних, і на таких територіях можна призначати вибори, ЦВК стовідсотково відреагує", - сказав член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий під час шостого "Донбас Медіа Форуму".

За його словами, чинний Виборчий кодекс дозволяє призначати вибори двічі на рік: восени і навесні.

"Якщо до весни ситуація матиме позитивні зміни, ЦВК буде реагувати відповідним чином", - додав Постівий.

Також Постівий додав, що місцеві вибори 25 жовтня можуть бути скасовані тільки в двох випадках: введення воєнного стану або введення надзвичайного стану. При цьому, за його словами, знаходження будь-якої території в "червоній" зоні карантину через коронавірус не є підставою, щоб визнавати неможливість проведення там виборів.

Як повідомляв "Апостроф", після завершення переговорів в Берліні заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що учасники зустрічі обмінялися думками з усіх питань врегулювання конфлікту на сході України, але прориву досягнуто не було. Також Козак заявив, що питання проведення саміту "нормандської четвірки" в Берліні не обговорювалося, а Росія наполягає на зміні Верховною Радою України постанови про проведення місцевих виборів.