RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україна і Британія готують важливий договір про військову допомогу для ЗСУ: про що йдеться

Велика Британія і Україна готують підписання важливої угоди про кредитування будівництва 8 ракетних катерів для України. Два перших корпуси мають бути побудовані на території Великої Британії, а решта – на суднобудівному підприємстві в Україні.

Як передає "Апостроф", про це йдеться в матеріалі "Європейської правди".

Як відомо, посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявляв, що найближчим часом Київ отримає від Лондона "реальну військову допомогу у сприянні розвитку Збройних сил". За інформацією дипломата, йдеться не тільки про придбання зброї, а й про виробництво озброєння в Україні.

Наразі МЗС України готує візит президента Володимира Зеленського до Великої Британії, звідки він, в разі підписання фінальних домовленостей, може привезти в Україну програму оновлення флоту ВМС.

В рамках даного договору йдеться не про звичайну закупівлю, а про локалізоване виробництво кораблів в Україні за технологією та проектом, який надасть британський виробник. Два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника, після того все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні.

До того ж уряд Сполученого Королівства обіцяє надати Україні позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом).

Пропозиція офіційного Лондона - це проект 50-метрових ракетних катерів водотоннажністю близько 400 тонн, які можуть нести ударне озброєння у вигляді восьми протикорабельних ракет, як іноземного виробництва, так і типу "Нептун".

Також Велика Британія готова надати кошти і на інші проєкти для ВМС ЗС України.

Як повідомляв "Апостроф", малий броньований артилерійський катер "Костопіль" успішно пройшов всі етапи заводських і державних випробувань і увійшов до складу Військово-Морських сил України.