RU  UA

Кабмін прийняв важливе рішення про е-декларації

У четвер, 29 жовтня, Кабінет міністрів ухвалив рішення, яким зобов'язав НАЗК негайно відновити доступ до реєстру е-декларацій всупереч рішенню Конституційного суду України.

Про це заявила нардеп від політичної партії "Слуги народу", екс-кандидат в міські голови Києва Ірина Верещук в ефірі "Апостроф ТВ" в передачі "Всьо по бєспрєдєлу з Роксаною Руно".

За словами Верещук, в четвер після екстреного засідання РНБО уряд провів своє засідання, на якому ухвалив рішення про відкриття Національним агентством з питань запобігання корупції реєстру електронних декларацій чиновників всупереч рішенню Конституційного суду України.

Додамо, що рішення Кабміну знайшло відображення у розпорядженні "Деякі питання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції", яке дасть змогу розблокувати діяльність НАЗК. Про це повідомили на сайті президента України.

Згідно з документом, з метою забезпечення належної реалізації закону "Про запобігання корупції" Національне агентство з питань запобігання корупції має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному веб-сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Як повідомляв "Апостроф", Конституційний суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів. Таким чином КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів в Україні, які пройшли 25 жовтня. Це стосується призначення на посади голів обласних, районних рад та їх заступників.

Раніше народний депутат від партії "Слуга народу" Роксолана Підласа побачила в ухваленні рішення Конституційного Суду України, яким було визнано неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, ознаки антидержавних дій.