RU  UA

Криза навколо КСУ: дипломат назвав більшу загрозу для України, ніж втрата безвізу

Через кризу навколо Конституційного суду і його скандальні рішення Україна може втратити підтримку міжнародних парнерів і європейських фінансових інституцій, що може мати більш загрозливі наслідки для країни, ніж втрата безвізового режиму з країнами Євросоюзу.

Про це в програмі "Розклад Кулініча" в ефірі Апостроф TV заявив відомий український дипломат, колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

За словами Грищенка, питання безвізового режиму європейські партнери будуть використовувати для того, щоб донести до української влади необхідність ухвалення рішень в інтересах самої України.

"Я не думаю, що на даному етапі безвіз знаходиться під серйозною загрозою. Нам загрожує більш серйозне - це повна втрата можливості зовнішніх запозичень за більш-менш прийнятними умовами, що складає загрозу для фінансової стабільності держави і виконання інших зобов'язань", - звернув увагу Грищенко.

Він наголосив, що без міжнародної підтримки на тлі пандемії коронавірусу бюджет України недоотримає фінансові ресурси, що може призвести до катастрофи - як соціальної, так і економічної.

"Мене турбує, що всі критикують дії влади, але ніхто не пропонує виходу з цієї кризи. В мене теж немає сценарію, але в даному випадку треба зібрати кращих правників і політиків, щоб спільно шукати вихід, який не розвалить демократичну модель розвитку суспільства", - резюмував Грищенко.

Коментар Костянтина Грищенка дивитися з 6-ї хвилини.

Як повідомляв "Апостроф", в Єврокомісії вирішили провести аудит комплексу угод з надання безвізового режиму для України.