RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Скандальний закон про незаконне збагачення: стало відомо про гучне рішення КСУ

Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на джерело в суді.

Відзначається, що рішення прийняла Велика палата на засіданні 27 жовтня.

"Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу і контрольні повноваження НАЗК", - сказало джерело.

При цьому, за словами джерела агентства, зобов'язання декларувати майно суд визнав конституційним.

Нагадаємо, стаття передбачає штраф або тюремний термін за подання до декларації неправдивої інформації.

Про рішення КСУ також повідомив член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко: "На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК".

За даними Лещенка, проти виступили лише четверо суддів.

Пізніше видання ZN.ua з посиланням на джерела в Конституційному суді повідомило, що КСУ визнав невідповідними Конституції тільки два пункти з подання депутатів від ОТЗЖ про неконституційність антикорупційного законодавства.

Відзначається, що КСУ визнав не відповідною Основному закону статтю 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування). Але при цьому скасував тільки кримінальну відповідальність, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну.

"Що важливо - судді КСУ не визнавали неконституційним незаконне збагачення і не скасовували електронне декларування. Тобто, кримінальна відповідальність залишається. Також як і раніше зберігається електронне декларування чиновників", - підкреслило джерело.

Також КСУ проголосував за визнання неконституційними повноваження НАЗК в зв'язку з тим, що нібито контролюють повноваження НАЗК порушують незалежність судової гілки влади в Україні.

Відзначається, що в зв'язку з прийняттям КСУ такого рішення, безліч відкритих кримінальних справ, зокрема, в НАБУ будуть закриті. Наприклад, це безпосередньо торкнеться виробництв по колишньому міністру Ігорю Насалику, меру Одеси Геннадію Труханову і іншим.

Про те, як рік тому приймали резонансний закон, читайте в матеріалі "Апострофа": Кримінальне чтиво: як Рада приймала закон про незаконне збагачення.