RU  UA

Що може прискорити вступ України до НАТО: в США дали чітку відповідь

Вступ України до Північноатлантичного Альянсу (НАТО) може прискоритися в разі загрози або факту повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Про це заявив в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV американський історик, політолог, поет, письменник Олександр Джон Мотиль.

За словами історика, питання прискорення вступу України і Грузії до НАТО прямо залежить від Росії і її президента Володимира Путіна.

"Якщо Путін буде поводитися більш-менш, скажімо, нормально, то шанси України і Грузії на вступ до НАТО спадають. Якщо Путін буде таким, яким він був останніх 20 років і буде продовжувати свою агресивну політику, лакмусовим папірцем якої стане ситуація в Білорусі, то це може підвищити шанси країн долучитися до Альянсу", - заявив Мотиль.

Він наголосив, що Україна всіма силами повинна намагатися вступу до НАТО.

"Вступивши до НАТО, а ми сподіваємося, що це відбудеться, Україна стає європейською цивілізованою державою. Це абсолютний позитив для України, незалежно від того, що станеться у випадку війни", - пояснив експерт.

Однак навіть у цьому випадку залишиться відкритим питання участі деяких країн-членів НАТО у захисті територіальної цілісності і безпеки України.

"Я не можу уявити, що німці чи французи нададуть військову допомогу Україні. Поляки - так, США - так, Велика Британія - залежно від обставин. Тому і в самому НАТО в разі російського вторгнення в Україну буде розкол", - додав Мотиль.

Нагадаємо, американський історик, політолог, поет, письменник Олександр Джон Мотиль в ефірі Апостроф TV висловив думку, що новий президент США Джо Байден продовжить політику свого попередника Дональда Трампа щодо України.