RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Блокування каналів Медведчука: як проходило голосування і хто не підтримав санкції

У вівторок, 2 лютого, президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про застосування санкцій проти нардепа Верховної Ради від "Опозиційної платформи - За життя" Тараса Козака терміном на п'ять років і телеканалів кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука "112 Україна" , NewsOne і ZIK, після чого вони були заблоковані. Підставою для санкцій проти Козака стали поставки вугілля з ОРДЛО.

Про це пише ZN.UA, посилаючись на власні джерела в СБУ і Офісі президента.

Як розповіли співрозмовники видання, розслідування, проведене спецслужбами України, встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій, сприяють фінансуванню тероризму.

Таким чином фігурант цих санкцій, Тарас Козак, потрапив під дію закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

Також стало відомо, що засідання РНБО щодо санкцій було індивідуальним і без традиційного групового обговорення. Було розписано час, коли кожен з членів РНБО повинен був з'явитися на 4 поверх Банкової, де мав поставити / чи не поставити свій підпис під рішенням про введення санкцій проти Козака. Бланки з підписами приймав і збирав секретар РНБО Олексій Данилов.

З 19 членів Ради національної безпеки і оборони 17 проголосували за санкції проти Козака і телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука - "112 Україна", NewsOne, ZIK, один утримався, один знаходиться у відрядженні. Від голосування утримався спікер парламенту Дмитро Разумков, пише УП.

Крім того джерела спростували інформацію про те, що це рішення було раптовим і стало наслідком телефонної розмови глави МЗС Дмитра Кулеби з держсекретарем США Тоні Блінкеном.

У січні Зеленський двічі збирав силовиків і аналітиків для обговорення питання про те, як припинити мовлення каналів Віктора Медведчука, що веде в країні антиукраїнську діяльність.

Читайте також матеріал "Апострофа": В Україні заблокували телеканали Медведчука: всі подробиці і реакція соцмереж.